‘Het shirt van Hans Meeuwsen van de Bekerfinale, dat zou ik wel willen’

Wow! Dat ene shirt. Dat vaalrode, met nummer vijf op de rug. En dat fantastische, oude Helmond Sport-logo. Dát shirt. Je zult het maar in je bezit hebben. Ron van Beek is de gelukkige. Het shirt dat is gedragen door een van de eerste linksbacks die Helmond Sport ooit gekend heeft, ligt in een kledingkast, ergens in Mierlo Hout. En als Ron straks een eigen appartementje heeft, verhuist het mee. Net als die 85 andere shirts die hij heeft.

Ron van Beek (33) werd geboren in de Kastanjehoutstraat en is dus ‘nen’ echte Houtse. Met voetbalgekke ouders als enthousiaste supporters scoorde Ron zijn eerste doelpunten in de jeugd van de blauwwitten. Tot hij op zijn dertiende werd opgepikt door het jeugdplan van Helmond Sport. Hij doorliep er de jeugdteams als controlerende middenvelder en schopte het tot het tweede team. De stap naar het eerste kon hij niet maken. Nét niet goed genoeg? Ron lacht. “Écht niet goed genoeg”, zegt hij. “Ik speelde in de A-jeugd al niet veel meer. Toen ik in het tweede kwam, wist ik wel dat dat mijn laatste jaar zou worden.” Ron ging terug naar zijn oude liefde, speelde bij Mierlo Hout nog twaalf jaar in de selectie en is op de Beemd nog altijd actief als begeleider.

Filmen

Overdag werkt Ron in de verkoop bij IGO Promo, maar er blijft genoeg tijd over voor zijn twee favoriete clubs. Zo staat hij tijdens wedstrijddagen in het spelershome bij onze club achter de bar, heeft hij de pers al begeleid, was hij jeugdtrainer en is hij er bij alle thuis- en uitwedstrijden bij om te filmen. “We tapen de hele wedstrijd en ik ben ook bezig met het coderen, het knippen van de beelden. Die beelden worden dan weer gebruikt in de analyses van de trainers.”

Bulgarije

Sinds de tijd dat hij er als jeugdspeler actief werd, is Ron ook supporter geworden van Helmond Sport. Op een bepaald moment had hij, min of meer toevallig, een klein stapeltje met shirts opgebouwd. Het werd het begin van een verzameling. Ron: “Ik kwam online wat shirts tegen en ben begonnen met het verzamelen. Ik zit op verzamelaarsfora, kijk op Marktplaats, op e-bay. Het is mooi om te zien dat shirts van verschillende clubs zich in de loop der jaren over de hele wereld verspreiden. Zo kwam ik online een Helmond Sport shirt tegen dat iemand in Bulgarije had. Hoe het daar terecht is gekomen, geen idee, maar nu is het in ieder geval weer ‘thuis’, want ik heb het gekocht.”

Litmanen

Van de ongeveer 85 shirts die Ron heeft, zijn er 75 ‘match-worn’, dus gedragen tijdens een wedstrijd. De meeste zijn van Helmond Sport, maar er zitten ook andere pareltjes tussen. Zoals het gesigneerde shirt van de jonge Jari Litmanen dat hij droeg als speler van jong-Finland. Ook prijkt een shirt van Almere City in de verzameling. “Van Bram van Vlerken, die ken ik nog uit de jeugd.”

Naast de shirts heeft Ron nog een aantal andere antiquiteiten van de club. Zoals een vademecum met alle informatie uit het seizoen 1969-1970, affiches van wedstrijden, het vaantje van de bekerfinale en het jubileumboek dat Helmond Sport uitbracht bij het tienjarig bestaan. Of hij zijn verzameling nog gaat uitbreiden? “Waarom niet”, zegt Ron. “Ik heb nog een paar shirts dubbel, dus ik heb nog ruilmateriaal. Wat ik het liefste zou hebben? Het shirt van Hans Meeuwsen dat hij droeg tijdens de finale van de KNVB-beker in Utrecht in seizoen 1984-1985. Iemand uit Utrecht heeft het, maar die doet het jammer genoeg niet weg.”

Wil je de shirts zien die Ron heeft? Kijk dan op zijn Instagrampagina: @helmond_matchworn

Arnold Otten