Hoe is het nu met: Jason Bourdouxhe?

Het is 2016 als de club vol vreugde mededeelt dat Jason Bourdouxhe een contract voor twee seizoenen heeft getekend. De blonde Belg komt over van VVV Venlo, nadat hij eerder bij FC Eindhoven speelde. Bourdouxhe heeft zelf – voor beide clubs – de nodige derby’s gespeeld. Rond de Toss blikt met hem terug op zijn periode bij Helmond Sport en kijkt vooruit naar de derby tegen FC Eindhoven.

Het afgelopen seizoen was niet makkelijk voor Bourdouxhe. Bij zijn nieuwe club Excelsior Moeskroen was hij vaak en ver van huis en dat is iets wat deze familieman maar moeilijk trekt. “Daarbij gaat het er bij Moeskroen chaotisch aan toe. Vanwege de degradatie van het seizoen daarvoor, zijn er financiële problemen. Aan het begin van de competitie kregen we steeds te laat betaald en aan het einde van het seizoen kregen we zelfs helemaal niet meer betaald.” De financiële zorgen van Excelsior blijken later zo groot, dat een faillissement volgt.

Rupel Boom

Nee, het eerste seizoen in het thuisland van Bourdouxhe is er geen waar hij met veel plezier aan terugdenkt. Toch speelt hij ook aankomend seizoen in België. Bij Rupel Boom – een club uitkomend op het hoogste amateurniveau – tekent de linkspoot een contract voor twee seizoenen.

Voor het eerst sinds zijn definitieve doorbraak bij FC Eindhoven dus geen profvoetbal meer, al ziet hij dat zelf anders. “Officieel is het geen profvoetbal meer nee, maar we trainen evengoed vijfmaal per week en spelen daarnaast nog een wedstrijd. Voor mij voelt het nog altijd alsof ik actief ben in het profvoetbal.”

Door de transfer naar Boom verandert het nodige in het leven bij Bourdouxhe: “Het is even wennen voor me, want nu ben ik overdag ineens heel veel samen met de kinderen en train ik in de avonden. Uiteindelijk is het fijn dat ik nu zoveel tijd heb voor de kinderen. Dat maakt deze uitdaging een stuk leuker om aan te gaan!”

Kippenvel
Met veel vreugd kijkt Bourdouxhe terug op zijn periode bij Helmond Sport. “Daar heb ik persoonlijk twee goede seizoenen gehad. De resultaten waren in die tijd misschien niet wat ze moesten zijn, maar ik speelde nagenoeg alles en heb uiteindelijk een mooie transfer kunnen maken na mijn periode hier.”

Het mooiste moment in zijn tijd in Helmond, is het tweeluik met Roda JC in de play-offs. “We pakten dat seizoen een periode, maar daarna kwam de klad erin. Niemand gaf op dat moment een euro voor onze kansen in de play-offs, zeker niet toen Almere hier al heel snel met 0-2 leek te winnen.”

Een geweldige ‘remontada’ zorgde voor de ommekeer en een plek in de halve finale tegen Roda. “Daar speelden we echt goed en moesten we eigenlijk gewoon door gaan. Ik krijg nog weleens kippenvel als ik denk aan die late – onterechte – gelijkmaker. Je ziet heel vaak dat ploegen die in de competitie geen rol van betekenis hebben, er ineens staan in de play-offs en ik heb dus lang het gevoel gehad dat het kon.”

Boost

Zoals gezegd speelde Bourdouxhe verschillende derby’s, zowel in het rood-zwart als in het blauw-wit. “Derby’s zijn altijd speciale wedstrijden die ik hoe dan ook wilde spelen, ook bij klachten en pijntjes. Altijd 200 procent geven voor de club en nog meer voor de winst gaan dan je normaal gesproken doet.”

Toch is de aanloop naar zo’n derby op zichzelf niet speciaal, meent Bourdouxhe: “Je werkt naar die wedstrijd toe zoals je naar alle andere wedstrijden toewerkt. Natuurlijk krijg je de sentimenten mee van de supporters en op de dag zelf geeft het je een enorme boost als je bijvoorbeeld wordt ‘uitgezwaaid’ of ontvangen wordt door een bomvol uitvak.”

Voorspelling

Een man die voor beide clubs gespeeld heeft, kent die clubs natuurlijk door en door en kan ons precies vertellen wie deze wedstrijd gaat winnen. Bourdouxhe volgt zowel Helmond Sport als FC Eindhoven nog altijd op de voet, want hij is van zo’n beetje alle in- en uitgaande transfers op de hoogte.

Als we vragen naar een voorspelling klinkt vrijwel direct ‘gelijkspelletje’ aan de andere kant van de lijn. “Helmond Sport heeft een hele nieuwe selectie en dat wordt waarschijnlijk wel eventjes wennen. Bij FC Eindhoven is de defensie in tact gebleven, maar zij zijn weer veel aanvallers kwijt. Het zal ook afhangen van wat de resultaten zijn van beide teams in de eerste twee speelrondes, maar ik verwacht een gelijkopgaande strijd tussen twee aan elkaar gewaagde teams.”

Bram van Leuken