Honger naar goals

Jordy Thomassen, spits van Helmond Sport, heeft honger naar de bal. Maar eigenlijk bedoelt hij: honger naar goals. Een spits leeft van goals. En daar ontbreekt het de laatste tijd wat aan. Maar Jordy heeft er een verklaring voor. Fris en vrolijk, voorafgaand aan de wedstrijdmiddag tegen Almere in de kantine van Helmond Sport, vertelt hij zijn verhaal.

“In mijn eerste periode bij Helmond Sport (2016-2018) scoorde ik aan de lopende band. Ik was toen diepe spits in een ingespeeld team. Als ik naar voren rende, wist ik meestal wel dat ik de bal zou krijgen”, herinnert Thomassen zich nog. En inderdaad, met zijn 1.89 meter kopte en schoot de geboren Bosschenaar in twee seizoenen de bal 25 keer tegen het vijandelijk net.

De Graafschap
Dat bleef niet onopgemerkt. “Veel clubs uit het linkerrijtje van de Keuken Kampioen Divisie meldden zich.” Maar de inwoners van Berlicum koos al snel voor De Graafschap en moest de strijd aanbinden met nog vier kandidaten voor zijn plek. “Daar waren spelers bij van gerenommeerdere clubs dan Helmond Sport of spelers met eredivisie-ervaring.” Toch kreeg hij de nodige speelminuten, maar hij moest zich wel een andere rol aanmeten. “De Superboeren speelden tegen degradatie en dus verscheen je minder voor de goal van de tegenstander. Ook de rol van spits werd anders ingevuld. Geen diepe, maar een meespelende, verbindende spits.”

Australië
Goals bleven uit. Een belletje uit Australië veranderde zijn perspectief. “Mijn zaakwaarnemer kreeg een telefoontje van Piet van der Pol, de Nederlandse voorzitter van Adelaide United. Ik moest binnen anderhalve dag beslissen. Een krankzinnige tijd. Een dag voordat mijn vriendin en ik het vliegtuig instapten, beviel mijn zus.” Thomassen had een fantastische tijd in de Zuid-Australische kustplaats. Veel speelminuten, maar helaas weinig goals.

Helmond Sport
Toen de verhuurperiode afgelopen was, keerde hij met een schat aan levenservaringen terug naar De Graafschap en daar koos hij al snel eieren voor zijn geld. “Ik heb het altijd goed naar mijn zin gehad bij Helmond Sport. Een warme club die ik altijd en overal heb gevolgd. Ook in Australië.” De liefde was wederzijds en dus was zijn overgang naar Helmond Sport vorig jaar winter een logische stap. Maar een andere trainer en dus ook een andere tactiek. Een trainer die ook graag een meespelende spits heeft. “Ja, dat moet ik me echt nog beter eigen maken. Helmond Sport startte deze competitie met een nog niet helemaal ingespeeld team.” Ook nu bleven de goals achterwege en gaandeweg belandde Thomassen op de bank. Gelukkig is de lange spits niet iemand die de schouders laat hangen. Hij filosofeert: “Ik speelde misschien te veel in het belang van het team, misschien moet ik wat meer aan mezelf denken.” Misschien wel, een goaltje kan een wereld van verschil maken. Zeker voor een spits. Een voetballer is zo goed als zijn laatste wedstrijd was. Enkele goede potten met een paar goals en Thomassen is weer helemaal ’t manneke. Het moet kunnen. Hij heeft genoeg honger naar de bal en dus honger naar goals!

Jan-Willem van den Enden