‘Ik wil hier mijn steentje bijdragen’

Tegen het einde van de zomerse transferwindow zocht men in Helmond nog defensieve versterking. Die zoektocht eindigde uiteindelijk in Nijmegen, waar Kevin Bukusu tot op dat moment niet in de plannen van Rogier Meijer voor kwam. Helmond Sport sloeg toe en huurde de Duits-Angolese centrale verdediger tot het einde van dit seizoen van NEC.

Kevin Bukusu groeide – net als zijn één jaar oudere broer Herdi – op in Aachen. Zijn Angolese vader en Congolese moeder besloten Afrika te verlaten voor Europa en daar een gezinnetje te stichten. Ondanks dat Kevin in een land opgroeide met een voor hem op dat moment vreemde taal, heeft hij nooit aanpassingsproblemen gehad: ‘Als je de hele dag alles en iedereen om je heen Duits hoort praten, dan krijg je het zo mee. Gelukkig had ik ook altijd mijn broer om me heen: op school, op het voetbalveld, overal. Dat heeft me zeker geholpen toen.’

Dat de broers Bukusu ervoor kozen om te gaan voetballen was geen verrassing, want ook vader Bukusu was een voetballer. Echter genoot een maatschappelijke carrière in Duitsland zijn voorkeur, dus liet hij het voetbal voor wat het is. De broers Bukusu gingen op 4- en 5-jarige leeftijd samen naar hun eerste lokale voetbalclub: Sportfreunde Aachen-Hörn.

(JEUGD)INTERNATIONAL

Via Sportfreunde Aachen-Hörn kwamen de broers terecht bij Westwacht 08 Aachen, de op één na grootste club uit die stad. Zijn broer Herdi werd gescout door Bayer Leverkusen. Kevin zou uiteindelijk ook bij Bayer Leverkusen terecht komen, maar hij speelde eerst nog twee jaar bij Alemannia Aachen in de jeugd en trad daarna dus in zijn broer’s voetsporen richting de jeugdopleiding van Bayer Leverkusen. De Bukusu’s speelde twee seizoenen bij elkaar in het team: ‘Ik kwam twee jaar later dan Herdi bij Bayer Leverkusen terecht. Elke keer als ik naar een hoger elftal ging, kwam ik bij mijn broer in het team. Na één jaar ging hij weer naar een hoger elftal. Ik bleef dan achter, maar maakte het seizoen daarop de overstap naar het hogere elftal. Toen speelden we weer bij elkaar.’

Bij Bayer speelde vooral Kevin zich in de kijker, want op 15-jarige leeftijd ontving hij een uitnodiging voor Duitsland -16. Bij Duitsland -16 en Duitsland -17 speelde hij in totaal 12 wedstrijden, waarin hij eenmaal trefzeker was. Een uitnodiging voor Duitsland -18 ontving hij echter nooit: ‘Op m’n zeventiende kampte ik met een blessure. Nadat ik volledig gerevalideerd was, heb ik nooit meer iets van Duitse jeugdelftallen vernomen. De Portugese bondscoach van Angola, Pedro Gonçalves, zag het wel zitten in Bukusu en haalde hem over om voor het Angolese elftal te kiezen, tot grote trots van zijn vader.
Bukusu kon de afgelopen interlandbreak ook rekenen op een telefoontje vanuit Angola, voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Egypte en Libië, maar tot een debuut als A-international kwam het tot op heden nog niet voor Bukusu.

HOGE AMBITIES

Uiteindelijk kwam Bukusu niet verder dan de -19 van Bayer Leverkusen. Hij kreeg geen contract daar en dus sloeg NEC toe door hem transfervrij naar Nederland te halen.
Bukusu speelde bij NEC 17 wedstrijden het afgelopen seizoen, waarvan het merendeel als basisspeler. Bukusu speelde nog één minuut mee in het met 1-2 gewonnen duel tegen NAC, dat uiteindelijk betekende dat de Nijmegenaren promoveerden.
Door de promotie naar de Eredivisie is de concurrentie er bij NEC niet minder op geworden. Bukusu hoefde niet op veel speeltijd te rekenen en dus mag hij zijn geluk dit seizoen beproeven bij Helmond Sport.

De eerste indrukken bij Helmond Sport zijn goed: ‘ik had hier na één training al de indruk dat ik “one of the guys” was. We hebben een hechte selectie en we werken hard met elkaar.’

Kortom: Kevin Bukusu heeft het tot op heden uitstekend naar zijn zin Helmond. Dat moet ook wel, want zijn ambities liegen er niet om: ‘Ik wil mezelf natuurlijk zo goed mogelijk ontwikkelen hier, door veel te spelen en door mijn steentje bij te dragen aan de resultaten van Helmond Sport.
Uiteindelijk wil ik de Eredivisie bereiken, misschien wel met deze club, want als NEC kan promoveren, waarom zou dat dan niet met Helmond Sport kunnen?’

Eén ding is dus wel zeker: de uitdagingen kunnen Kevin Bukusu niet groot genoeg zijn en dromen zijn er om na te jagen!

Bram van Leuken