Ilias Breugelmans gaat voor ‘kale knar’

In de eerste tien wedstrijden van het seizoen was speeltijd zeldzaam, inmiddels mag hij geregeld invallen en in de vorige thuiswedstrijd (tegen Roda) stond hij zelfs in de basis. Ilias Breugelmans heeft veel geduld op moeten brengen, maar krijgt nu eindelijk zijn kans. Rond de Toss sprak de robuuste rechtsback in aanloop naar het duel met Excelsior Rotterdam.

Van jongs af aan was Breugelmans al met een bal op de velden te vinden. Dat ging hem aardig af, want nog voor hij zijn tienerjaren had bereikt, waren zijn voetballende kwaliteiten opgevallen bij Lierse SK, waar hij uiteindelijk zes jaar van de jeugdopleiding doorliep. Lierse werd later – onder andere vanwege degradatie – verruild voor KV Mechelen, waar hij de jeugdopleiding doorliep tot en met het beloftenelftal. Zoals bij meer spelers het geval is, werd het voor de ontwikkeling van Breugelmans ook verstandig geacht om hem ervaring op te laten doen bij Helmond Sport, als gevolg van een contract dat de back deze zomer bij Mechelen tekende.

Topsportschool

Waar veel spelers in het verleden een goede balans moesten vinden tussen school en voetbal, werd dat voor Breugelmans op een presenteerblaadje aangegeven. Hij doorliep zijn middelbare schooltijd op de Topsportschool te Leuven. Breugelmans daarover: “We trainden dan van 9.00 tot 10.30 uur en daarna kregen we gewoon les. ‘s avonds trainden we dan bij de club, dus eigenlijk kreeg je twee trainingen per dag. Op school trainden we met jongens van allerlei verschillende clubs uit de buurt: KV Mechelen, OH Leuven, Lierse SK en ga zo maar door. Als we bijvoorbeeld op vrijdagavond een wedstrijd moesten spelen, werd hier door school rekening mee gehouden door ons eerder naar huis te laten gaan, zodat we ons niet vanuit school hoefden te haasten naar het voetbalveld.”

Breugelmans speelde tot zijn 16e als linksbuiten. Bij zijn overstap naar de onder 19 van KV Mechelen werd hij door de trainer daar als rechtsback geposteerd, omdat de kans daar groter was op een doorbraak. Kortom: Breugelmans speelt nog helemaal niet zo lang als rechtsback. Dat vergde natuurlijk de nodige aanpassingstijd, maar dat ging hem goed af, want toen Helmond Sport kwam kijken bij wedstrijden van KV Mechelen -21, werd de interesse snel getoond.

In Helmond waren de kansen vooral aan het begin van het seizoen zeldzaam voor Breugelmans. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat Boyd Reith de onbetwiste eerste keus is van Wil Boessen. Reith is misschien wel één van de weinigen binnen deze selectie, waar voor bankzitters moeilijk tegenop te boksen valt.

Breugelmans: “Mentaal is het zwaar om zo’n goede speler voor je te hebben. Anderzijds: door veel naar hem te kijken in wedstrijden, maar ook op trainingen, leer ik veel. Daarnaast geeft Boyd me veel tips en hij probeert me echt vooruit te helpen. Boyd en ik wonen in hetzelfde appartementencomplex, dus we doen buiten het voetbal om veel dingen samen. We koken en eten samen, spelen spelletjes en trekken gewoon veel met elkaar op. Ik zie Boyd dus meer als een vriend dan als een concurrent. Daarnaast zag je tegen Roda ook dat het goed mogelijk is dat we samen spelen.”

De rust zelve
Wanneer je met Breugelmans praat over de verschillen tussen de jeugd van KV Mechelen en het eerste van Helmond Sport, merkt hij dat zijn gedrag in het veld is veranderd: “Bij Mechelen was ik iemand die nadrukkelijk aanwezig was in het veld om medespelers te coachen, of om de lijnen uit te zetten, maar dat is met mijn overstap naar Helmond wel veranderd. Bij Mechelen was ik vaak een van de meest ervaren en oudste spelers van de ploeg en hier in Helmond ben ik een van de jongere en meest onervaren. Ik luister hier naar de oudere spelers, die de ervaring hebben die ik op dit moment nog mis.”

Buiten het veld is Breugelmans nog steeds wie hij altijd al was: de rust zelve. “Buiten het veld probeer ik er te zijn voor alle ploegmaten en ik ben natuurlijk ook altijd in voor een praatje, maar ik ben gewoon geen type dat het voortouw neemt en even de sfeer in de groep maakt. Ik woon samen met Jules (Houttequiet, red.) en Jarno (Lion, red.) en als ik mezelf met hun moet spiegelen dan lijk ik wel een beetje op Jules, die is net als ik heel rustig. Jarno is wel echt de druktemaker van ons drieën.”    

Kale kop

Het doel voor Breugelmans is duidelijk: hij wil doorbreken bij KV Mechelen: “Het is echt een hele mooie traditievereniging met een goede groep supporters. Het doel is uiteindelijk om daar het eerste elftal te halen. Misschien is het daarvoor handig om ook aankomend seizoen weer voor Helmond Sport uit te komen, wie weet.”

Mocht het ooit zover komen, dan zal Breugelmans eerst een metamorfose moeten ondergaan, want jeugdspelers die een trainingsstage bij het eerste elftal doorlopen, moeten kun kop kaal scheren. Hij heeft het er graag voor over: “Ik hoop ook ooit een foto van mezelf met een kale knar de wereld in te kunnen slingeren.”

Bram van Leuken