Illusies of realisme

De ene gulle goedheiligman zit alweer in zijn rode bermuda in zijn paleis in Madrid en bestudeert met zijn pieten de speelgoedlijn 2023 en de andere zit met een ijskoud kruidenbittertje ontspannen voor zijn openhaard in Finland, terwijl zijn rendieren zich opperbest vermaken in de sneeuw. Maar sinds vorig jaar dwaalt er een derde gulle goedheiligman door de regio Helmond. Eentje die ook door het jaar met cadeautjes strooit.

In augustus bezorgde hij maar liefst 19 cadeautjes op de Braak. Het waren er zoveel dat de toenmalige trainer niet meer wist wat hij ermee aan moest en in de war raakte. De goedheiligman zag zijn strijd en verloste hem van zijn schier onmogelijke taak.  Hij bekeek het Belgisch broddelwerk, trok zijn conclusies en toverde als een volmaakt illusionist een bijkans nieuwe directie en trainer uit zijn toverdoos.

Toch is hij geen man van rancune. De ene Belgische trainer werd door een andere Belg vervangen en het technisch bestuur met stevige wortels in de regio werd ook vervangen met technische mannen, die iets met Helmond hebben. Tot zover niets nieuws, maar schijn bedriegt. Elke illusionist jaagt zijn dromen na. Voor Hans Klok was Las Vegas het absolute heiligdom, Hans Kazàn droomde van een eigen theater in Spanje en onze illusionist droomt van de Eredivisie. 

De illusionist uit de Peel spreidt zijn mantel weer over Helmond Sport uit en tovert misschien in de winterstop nog een speler uit zijn hoge hoed. Maar, hooggeëerd publiek, de grootste truc zou zijn als Helmond Sport de komende maanden als boeienkoning Harry Houdini uit de kelder van de Keuken Kampioenschap Divisie kan ontsnappen. Illusies zijn mooi en bewoners uit de regio Helmond kijken graag met open mond naar een perfecte illusie, maar nog liever zien ze een knap stukje realisme.

Jan-Willem van den Enden