‘Je kijkt de helft van de tijd door zo’n gat heen’

De naam Hans van den Berkmortel is bekend bij iedereen die een beetje bij Helmond Sport betrokken is. Vooral natuurlijk vanwege zijn prachtige voorpaginashots die de covers van Rond de Toss sieren. Maar sinds enkele maanden is er nóg een fotograaf actief die goed werk voor de club doet. Kevin Senders uit de ‘Zaailberg’. Kevin, 21 lentes jong, maakt vanaf het begin van dit seizoen foto’s, onder meer tijdens de wedstrijden van Helmond Sport, zowel thuis als uit. Die foto’s zijn te zien bij de wedstrijdverslagen op de site van de club. Vooral de wat publiciteitsgeilere spelers zijn na elke wedstrijd weer razend benieuwd of en hoe ze in beeld zijn gebracht. Zelf hoopt hij nog eens een foto te maken zoals de opname van de snoekduik van Robin van Persie in de wedstrijd tegen Spanje.

Het begon toen carnavalsvereniging de Peelstrekels uit Deurne hem als hoffotograaf vroeg om mee te werken aan de video-opnames van een carnavalsnummer waarin ook Helmond Sport-stukjes werden opgenomen. De opnames vonden ook plaats in het SolarUnie Stadion. Daar was hij vaker geweest omdat opa Senders uit Brouwhuis hem weleens meenam naar wedstrijden van Helmond Sport. Tijdens de opnames ontmoette hij dorpsgenoot Antoine Beije. Afgesproken werd dat hij het voorseizoen als fotograaf zou uitproberen om te ervaren hoe het was. Het beviel beide partijen prima en besloten werd de samenwerking voort te zetten. Zodoende zit Kevin elke wedstrijd met zijn camera en laptop achter de goal en schiet hij honderden foto’s. Tijdens de wedstrijd kiest hij de beste opnames uit en stuurt die door naar Sam Strijbosch. Sam beslist welke foto’s geplaatst worden op de site, op Instagram en op Twitter. Roland Robinson schrijft het verslag.

Zelf krijgt hij niet zoveel van het voetbal mee. “Als mensen mij later vragen hoe de wedstrijd was kan ik daar weinig over zeggen. Je kijkt de helft van de tijd door zo’n gat heen, de foto’s moeten worden verstuurd dus je zit veel op je laptop te werken.” Hij noemt hij het een voordeel dat hij zelf gevoetbald heeft. Dat deed hij in Zeilberg bij ZSV. Een club die al jaren een band met Helmond Sport heeft. Denk aan Mario Verlijsdonk. Maar ook Ron van Beek (teambegeleider)en Charles Rudolf (verzorger/fysio) van Helmond Sport boden hun diensten aan bij ZSV. Kevin: “Toen dacht ik, als zij die kant op komen ga ik d’n andere kant op”.

Bier in de nek

Kevin zit dus vaak achter of naast de goal tussen het veld en Vak O en P. “Ik heb wel een aantal bekers bier in mijn nek gehad. Niet altijd leuk maar ik snap de frustraties en emoties”. Het is nog niet zo ver dat hij regenkleding, paraplu of andere beschermingsmiddelen mee moet nemen. Onlangs uit tegen Eindhoven baalde hij wel hevig toen hij de scorende Jellert van Landschoot wilde vastleggen en er plots een beker bier voor zijn lens vloog waardoor de foto mislukte.

De spelers kennen hem intussen goed en houden contact. Daardoor is hij redelijk op de hoogte van wat hen bezighoudt. Dat maakt dat hij reacties van spelers tijdens de wedstrijd kan verklaren. Zo verloor zowel Arno van Keilegom als Jellert van Landschoot onlangs hun opa. Dat lieten ze merken bij het vieren van een doelpunt en dat werd vastgelegd door Kevin. Daarnaast gebruiken spelers graag zijn foto’s op hun eigen sociale media. Sommigen trekken wel eens bij hem aan de bel met de vraag waarom ze zo weinig gefotografeerd zijn.

Eigen bedrijf

Kevin begon met camerawerk bij de Deurne Media Groep als vrijwilliger. Na opleidingen in Eindhoven en Utrecht heeft hij nu zijn eigen bedrijf. Als freelance camera-operator maakt hij bedrijfsvideo’s en opnames bij onder meer evenementen. Sportfotografie heeft zijn speciale interesse en daarom vindt hij het leuk dat hij bij Helmond Sport ervaring op kan doen. “Ik hoop nog lang bij Helmond Sport te zitten en veel mee te maken.” Hij geeft aan dat ook de makers van Rond De Toss een beroep op hem mogen doen.

We nemen de Helmond Sport-kalender van 2021 erbij met die twaalf iconische foto’s. Welke van die foto’s spreekt Kevin het meest aan? Hij bladert door de kalender en staat wat langer stil bij de foto van november, een opname uit de verloren bekerfinale tegen FC Utrecht in 1985. Ook die van januari springt er voor hem uit. Hij merkt op dat de keeper van Elinkwijk geen handschoenen draagt en dat die bal er echt wel oud uitziet. Die foto is dan ook van 1967. Uiteindelijk kiest hij voor de augustusfoto, waarop te zien is dat de promotie naar de eredivisie in 1982 gevierd wordt. “Vooral omdat het iets van samenzijn laat zien, het ziet er zo gezellig uit. Dat is typisch Helmond Sport”.

Jan Driessen