Jong talent in de spots: Alto Gjoka

De 13-jarige Alto Gjoka uit Asten voetbalde verschillende jaren in de jeugd van NWC. Daarnaast speelde hij piano en ging hij regelmatig zwemmen. Daar is geen tijd meer voor. Voetbal is nu het belangrijkste voor Alto. Hij speelde bij de KNVB-talenten en werd gescout door FC 040, VVV Venlo en Helmond Sport. In de testwedstrijd bij de Spurs maakte hij een goede indruk. Hij tekende een contract en stapte over naar Helmond Sport en de OMO Scholengemeenschap. Nu wordt hij bijna dagelijks door zijn moeder op De Braak afgezet.

Een persoonlijke chauffeur. Dat is niet gek?
Inderdaad. School is belangrijk. Ik doe nu havo op het Knippenbergcollege en dat wil ik goed afronden. Welke studie ik daarna ga volgen weet ik nog niet.

De naam Gjoka kom je niet vaak tegen? Vertel eens?
Dat klopt. Mijn ouders zijn afkomstig uit Albanië. En mijn voornaam Alto is een samenvoeging van het eerste deel van de namen van mijn vader en moeder (Alma en Toni).

Op welke positie speel je bij Onder 14?
Ik speel op de ‘6-positie’, verdedigende middenvelder. Bij NWC begon ik als spits. Later ben ik een linie gezakt naar het middenveld, om mee de opbouw te verzorgen. Het liefst speel ik op de posities 6 en 8.

Viel de overstap naar Helmond Sport tegen?
In het begin was het wennen. Bij Helmond Sport train je vaker en speel je wekelijks tegen sterke tegenstanders.

Waar train je dan vooral op?
Bij Helmond Sport heb ik vooral acties leren maken en coachen. Als verdedigende middenvelder heb je goed zicht op de aanvallers en de aanvallende middenvelders voor je. Het is mijn taak om hen te coachen.

Met welk type voetballer kunnen we je vergelijken?
Dat weet ik niet echt. Ik ben best wel fysiek en heb een goede (wedstrijd)mentaliteit. Mijn idool is Frenkie de Jong. Zo’n type speler wil ik later worden.

Wat is je mooiste en je slechtste voetbalmoment?
Ajax uit op De Toekomst. Dat was een goede wedstrijd, waarin ik ook scoorde. Jammer genoeg verloren we alsnog in de laatste minuten. Iets wat ik graag snel vergeet is de veroorzaakte penalty in een bekerwedstrijd. Ik was te laat met mijn tackle.

Hoe voel je je na een verloren wedstrijd?
Teleurgesteld. Ik bespreek de wedstrijd na afloop met mijn ouders. Hoe ik zelf heb gespeeld en wat de volgende keer beter moet. Daar leer je van.

Martie Jeuken