Jong talent in de spots: Bart van Gog

Bart van Gog ging op 4-jarige leeftijd samen met zijn tweelingbroer Daan op voetbal bij de Mini’s van RKSV Venhorst. Hij speelde in de spits of linksbuiten. Ze vormden samen een goed duo in het veld. Daan stond op goal, trapte de bal hard naar voren waar Bart het dan afrondde. Bart maakte samen met Daan de overstap naar Helmond Sport. Vorig jaar kwamen de tweelingbroers in het nieuws toen ze meededen aan de actie “Fiets tegen diabetes”. Hun broer Luuk heeft diabetes. Ze fietsten 55 kilometer om geld in te zamelen, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar het gebruik van een kunstmatige alvleesklier bij kinderen.  

Bart, zo’n afstand fietsen is jullie wel toevertrouwd?

Dat klopt. We rijden elke schooldag 20 kilometer heen en terug tussen Venhorst en Helmond.

Speel je bij Helmond Sport nog altijd in de aanval?  

Nee, mijn trainer bij JO13, Nick Bronzwaer, vond dat ik als rechtsback beter tot mijn recht kom. Sinds die tijd speel ik dus als rechtsback.

Je zit in Helmond op school. Is dat goed te combineren met voetbal?

Voor mij is het soms lastig om te combineren. School vind ik moeilijk en saai. Voetbal heeft voor mij dan ook altijd voorrang. Daarnaast moet ik elke keer 1 uur en 15 min fietsen (enkel) om in Helmond te komen. Papa en mama denken hier anders over en dat botst dan nog wel eens.

Wat vinden je ouders ervan dat je bij een BVO voetbalt in combinatie met school?

Die vinden dat ik soms meer aandacht moet besteden aan school.

Met welke bekende speler zou jij je speelstijl het beste kunnen vergelijken en waarom?

Denzel Dumfries. Hij is een opkomende back, die voor niemand bang is en ook niet aan de kant gaat staan.  

Wie is je grote voorbeeld in de voetbalwereld en waarom?

Virgil van Dijk, omdat hij de beste verdediger is.

Wat zijn jouw specialiteiten als rechtsback?

Ik ben vrij sterk, goed in de duels en ga voor niemand opzij. Dat levert dan ook vaak blauwe plekken op.

Hoe zorg je ervoor dat je elke week beter wordt als voetballer?

Altijd 100% op de training geven en af en toe extra krachttraining. Vorig jaar heb ik ook extra getraind op momenten dat het uitkwam bij mij en de trainer.

Wat is je mooiste of belangrijkste moment in je nog jonge voetbalcarrière?

Het mooiste vond ik in mijn eerste seizoen de bekerwedstrijd tegen Ajax in Amsterdam. Dat ging er hard aan toe. Ik haalde daar mijn tegenstander onderuit op zijn enkel en kon niet meer verder spelen.

Wat vind je het belangrijkste in het voetbal?

Plezier met mijn teamgenoten, vol voor de winst gaan en de top bereiken.

En waar staat Bart van Gog dan over 10 jaar?

Hopelijk voetbal ik dan ergens in het buitenland.

Martie Jeuken