Jong talent in de spots: Berk Budak

Berk Budak begon zijn voetbalcarrière in Eindhoven bij het inmiddels ter ziele gegane VV Wodan. Hij stapte over naar RKSV Nuenen, waar hij door Helmond Sport werd gescout. Berk maakte al direct indruk in de bekerwedstrijd tegen Excelsior. Zijn team won met 6-1 van de Rotterdammers en Berk scoorde tweemaal. Zijn tweede treffer was een beauty. Van grote afstand knalde hij de bal over de keeper tegen de touwen.

Berk, wat is je favoriete plek op het veld?
Ik speel bij O13 in de spits. Soms wijk ik uit naar de rechterflank of het middenveld. Maar mijn favoriete plek is toch wel in de punt van de aanval.

Heb je altijd in de spits gespeeld?
Nee, bij VV Wodan was ik verdediger en in Nuenen aanvallende middenvelder. Daar kwamen mijn kwaliteiten beter tot zijn recht. Ik schoot regelmatig van grote afstand en bijna alles was raak. In dat seizoen werd ik topscorer van mijn team.

Heb je veel nieuwe dingen geleerd bij de Jeugdacademie?
Bij Nuenen was het nog ‘Groot staan en gewoon verdedigen’ en hier is het ‘De as dicht houden … en diepe ballen’. Zulke dingen.

Waar liggen je specifieke kwaliteiten als voetballer?
Naast het dribbelen en een lange bal geven, heb ik een heel aardig schot. We hebben nog niet veel wedstrijden kunnen spelen, maar tegen Excelsior en FC Den Bosch gingen mijn afstandsschoten er prima in.

Let je op je voeding?
Bij Wodan at ik nog best vaak friet. Toen ik naar Nuenen ging droomde ik al van een profcarrière en ben ik minder en gezonder gaan eten.

Is het voetbal goed te combineren met school?
Beide zijn belangrijk. Ik zit nog in groep 8 van het Eindhovense Rapenland. Volgend jaar wil ik naar het Knippenbergcollege. Ik word elke dag door mijn vader naar de training en de wedstrijden gebracht. En als mijn vader niet kan, dan staat opa altijd voor me klaar.

Hebben je vader en opa vroeger gevoetbald?
Mijn vader heeft in Turkije gevoetbald. Ik weet niet of mijn opa ooit actief is geweest als voetballer.

Wat is je mooiste voetbalmoment?
Dat was bij Nuenen. We stonden met 2-0 achter. Ik schoot eerst uit een vrije trap de 2-1 binnen en vervolgens vanaf de middenlijn de 2-2. We speelden trouwens wel op een klein veldje. Vlak voor het laatste fluitsignaal viel ook nog de 2-3.

Waar sta je over 10 jaar?
Dan hoop ik bij PSV of Ajax te voetballen en vandaar uit naar de Premier League in Engeland.

Martie Jeuken