Jong talent in de spots: Daan van der Linden

Met zijn witte haardos doet de 14-jarige Daan van der Linden me denken aan de witte tornado, Petter Hansson, de cultheld van SC Heerenveen.

Daan begon zijn voetbalcarrière op 4-jarige leeftijd bij VV Mariahout, werd tijdens een toernooi gescout door het PSV Fundament en maakte vier jaar later de overstap naar Helmond Sport. En daar heeft hij het prima naar zijn zin. Hij speelt als linksback in het hechte O15-team in de Landelijke Divisie 2. Zijn vrije tijd vult hij met voetbal; op het veld, op straat en achter de Playstation.

Daan, ik herinner me jou toch vooral als de supersnelle linksbuiten?
Dat klopt, bij O13 speelde ik nog linksvoor. Inmiddels speel ik linksachter.

Is er een speciale reden waarom je nu in de achterhoede speelt?
Ik zou het niet weten. Het bevalt me wel, maar linksbuiten blijft wel mijn favoriete positie.

Met welke bekende verdediger is jouw speelstijl te vergelijken?
Met geen enkele. Ik heb mijn eigen stijl en heb niet echt een voorbeeld. Wel vind ik Nico Tagliafico een goede speler.

Heb je altijd al gedroomd van een carrière als profvoetballer?
Op jonge leeftijd had ik niet echt in de gaten wat het allemaal inhield. Dan ben je er niet zo mee bezig. Dat is later pas gekomen. Dan wordt het serieuzer en hoor je steeds meer over wat je moet doen.

Wat zijn je specifieke kwaliteiten als voetballer?
Dat zijn mijn snelheid en techniek. Als linksbuiten kwam dat goed van pas. Nu is dat minder, maar ik mag van de trainer wel af en toe langs de zijlijn mee opkomen en een actie maken.

Wat doe je naast de trainingen om jezelf als voetballer te verbeteren?
Ik voetbal af en toe met vrienden op het sportpark van VV Mariahout. Verder werk ik thuis in de tuin aan mijn voetbalcoördinatie.

Wat is de belangrijkste les die je bij Helmond Sport hebt geleerd?
Dat je niet te lang moet blijven hangen in slechte momenten. Als het even niet lukt, moet je snel omschakelen en denken “volgende keer beter”. Dat lukt nog niet altijd, maar het is wel veel beter geworden.

Hoe ziet je droomdebuut als profvoetballer eruit?
Scoren en een goede wedstrijd spelen. Dat is het belangrijkste.

Waar sta je over 10 jaar als profvoetballer?
Ik hoop zo hoog mogelijk. In Engeland zou leuk zijn.

Martie Jeuken