Jong talent in de spots: Daan van Gog

Daan van Gog, keeper van Helmond Sport O14 fietst elke dag van Venhorst naar Helmond. Na de voetbaltraining en een bezoek aan De Knip stapt hij weer op zijn stalen ros richting het Peeldorp. Daar trapte hij zijn eerste balletje op sportpark ‘De Voskuilen’ bij de Mini’s van RKSV Venhorst. Via de club uit zijn woonplaats en SC Helmondia kwam hij drie jaar geleden terecht bij VV Gemert. Nadat hij was gescout door de KNVB stond Helmond Sport op de stoep.

Daan, van de voetbalclub in je woonplaats naar SC Helmondia. Ben je verhuisd?
Nee, dat was voor mijn ontwikkeling beter. We zijn op zoek gegaan naar een club waar het niveau hoger lag. Helmondia speelde hoofdklasse en die hadden wel een plaatsje voor mij.

Was de overgang naar een profclub daardoor gemakkelijker?
Ja, want elke volgende club was weer een niveautje hoger.

Wat is het grootste verschil tussen het amateur- en profniveau?
Bij Helmond Sport moet je meer op je voeding letten en mag je niet meer zo veel klieren.

Met welke keeper kunnen we je stijl het beste vergelijken?
Met de Duitse keepers. Die zijn sterk in één op één situaties en dat ben ik ook.

Is dat altijd al je specialiteit geweest?
Ja, dat had ik vroeger al.

Welke keeper zie je als je grote voorbeeld?
Dat zijn toch wel Ter Stegen en Neuer.

Is het vervelend om als keeper op kunstgras te spelen?
Nee, ik vind het juist vervelender om op echt gras te keepen. De landing is veel harder.

Wat als er geen voetbal was?
Dan zou het maar een saaie wereld zijn.

Als een voetbalcarrière niet lukt, wat dan?
Dan wil ik toch iets in de sport gaan doen. Trainer of fysiotherapeut.

Wat is het mooiste moment in je jonge voetbalcarrière?
Dat was in een wedstrijd waar ik in de tweede helft mocht invallen. Ik stopte eerst een penalty en daarna was ik heel sterk in enkele één op één duels. Uiteindelijk wonnen we de wedstrijd met 3-0. Op die manier hoop ik later ook mijn debuut bij de profs te maken.

Hoe voel je je na een verloren wedstrijd?
De eerste paar uren is het stevig balen. Daarna kijk ik weer vooruit naar de volgende wedstrijd.

Hoe ziet je toekomst eruit?
Dan hoop ik op een hoog niveau te voetballen. Bij Barca, Liverpool of PSV.

Martie Jeuken