Jong talent in de spots: Jayden Davelaar

Jayden Davelaar begon op 7-jarige leeftijd als spits bij het Geldropse SV Braakhuizen. Inmiddels staat de fysiek sterke speler op de rechtsbackpositie in de achterste linie van Helmond Sport O15.

Voordat hij gescout werd door de Helmondse BVO voetbalde Jayden ook nog bij RKSV Nuenen en de KNVB. In zijn vrije tijd speelt hij weleens een partijtje basketbal. Zijn grootste passie blijft echter voetbal. Hij doet dan ook zijn uiterste best om de top van het betaalde voetbal te halen.

Hoe heb je de overstap van de amateurs naar een profclub ervaren?
In het eerste jaar was dat best lastig. Het tactisch niveau ligt bij Helmond Sport hoger. Je moet beter nadenken over wat en wanneer je iets doet. Het is professioneler. Bij de amateurs is het gewoon voetballen voor de lol.

Maar je hebt wel nog plezier in het spelletje?
Jawel, het plezier in het voetballen ben ik niet verloren. In het begin heb ik veel steun gehad van Nick Bronzwaer, mijn toenmalige trainer en het huidige Hoofd Jeugdopleiding.

Waar liggen je specifieke kwaliteiten als speler?
Naar mijn mening heb ik een goed spelinzicht. Ik weet wanneer en waar ik moet staan. Daarnaast kan ik met mijn snelheid via de zijkanten mee opkomen en voor gevaar zorgen.

Wie is je grote voorbeeld in de voetbalwereld en waarom?
Alphonso Davies, de linksback van Bayern München, is snel en aanvallend zeer goed.

Wat is tot nu toe je mooiste voetbalmoment?
De kampioenswedstrijd met O13 in Groesbeek tegen Achilles ’29 was gaaf. Zeker de aanwezigheid van de supporters met het Bengaals vuurwerk. Ook de promotie met O14 naar de Eredivisie B was een mooie stap voor ons als jeugdspelers.

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Ik heb niet echt een ritueel voor de wedstrijd, maar ben wel gelovig. Als goed christen dank ik God altijd voor de mooie dag.

Wat is je belangrijkste voetballes tot nu toe?
In mijn eerste jaar bij Helmond Sport wilde ik alles te mooi doen. Nu ben ik effectiever, houd het simpel en speel gewoon de bal. Voetbal hoeft niet moeilijk te zijn.

Hoe ziet je debuutwedstrijd als profvoetballer eruit?
Bij mijn debuut laat ik zien wat ik kan en wat ik in me heb. Ik zal er flink opklappen en als we dan ook nog winnen ben ik zeer tevreden.

Martie Jeuken