Jong talent in de spots: Jelle Neele

De 11-jarige Jelle Neele staat komend seizoen onder de lat bij Helmond Sport JO13. Hij woont met zijn tweelingbroer en ouders in Mierlo en is sinds zijn vijfde actief op sportpark De Ark bij Mifano. Voetballen is zijn grootste hobby, maar ook andere sporten vindt hij leuk. Verder speelt hij graag gezelschapsspellen. De ultieme droom(wedstrijd) van Jelle is, om als keeper van PSV in de laatste minuten de beslissende redding te maken tegen Ajax waardoor ze winnen.

Jelle, hoe ben je bij Helmond Sport terechtgekomen? 

Twee jaar geleden heb ik stage mogen lopen bij PSV en FC Eindhoven. Ik werd ook uitgenodigd voor het jeugdplan van Helmond Sport. Hoewel FC Eindhoven mij vorig seizoen al een plek in de jeugdopleiding had aangeboden, heb ik besloten om vol voor Helmond Sport te gaan omdat het gevoel bij de club en de mensen veel beter was. En ik ben nog steeds heel blij met die keuze.

Wat is je favoriete positie op het veld?

Heel verrassend, maar mijn favoriete positie is in de goal, al zou ik ook een hele goede spits zijn (vorig jaar scoorde ik als keeper 2 goals in de competitie).

Kun je het voetbal goed combineren met school?

Op de basisschool waren mijn trainingen en wedstrijden goed te combineren met school, omdat dit ‘s avonds en in de weekenden was. Komend seizoen ga ik naar de Knip waar we een aangepast rooster krijgen, zodat we vier keer in de week kunnen trainen.

Wat vinden je ouders van die combinatie?

Die zijn supertrots en vinden dat je de kans moet grijpen als je die krijgt en er graag voor wilt gaan.

Hebben ze zelf aan topsport gedaan?

Ze zijn wel allebei heel sportief, maar hebben niet aan topsport gedaan. Mijn moeder heeft wel bij HC Helmond in Dames 1 gehockeyd en die speelden toen erg hoog.

Hoe belangrijk is voor jou het leren naast het voetballen?

School is eigenlijk nog belangrijker dan voetballen, want ik weet dat de kans dat je echt profvoetballer wordt heel klein is.

Met welke bekende keeper zou jij je speelstijl kunnen vergelijken en is dat ook je grote voorbeeld?

Met Ter Stegen, omdat die goed kan duiken. Mijn grote voorbeeld is echter Unnerstall.

Wat is jouw specialiteit als keeper?

Ik ben goed in 1-op-1-situaties en weet vaak ballen uit de hoek te duiken. Liefst met een mooie zweefduik.

Hoe zorg je ervoor dat je elke week beter wordt als keeper?

Ik heb de afgelopen jaren extra getraind bij Voetbalschool Total Control, waardoor ik technisch veel beter ben geworden.

Wat is de belangrijkste voetballes die je hebt geleerd?

“Eerst je techniek, dan je snelheid”, is de les die ik van mijn keeperstrainer Arno Lenders leerde.

Waar voetbalt Jelle Neele over 10 jaar?

Ik blijf heel hard trainen en mijn best doen en dan zie ik het wel. Keepen in het eerste van Helmond Sport zal een mooie stap zijn.

En als een profcarrière niet lukt … wat ga je dan doen?

Studeren en een leuke andere baan zoeken.

Martie Jeuken