Jong talent in de spots: Joep Kivits

Joep Kivits, de centrale verdediger van Helmond Sport JO15 focust zich volledig op voetbal en school. Hij begon bij de Benjamins van Stiphout Vooruit en werd enkele jaren later tijdens een sterk bezet internationaal toernooi in Moerdijk (met tegenstanders als RSC Anderlecht en Manchester City) gescout door Helmond Sport. Sinds 2019 verdedigt hij de kleuren van Onze Club.

Joep, je speelde eerder toch in de punt van de aanval?   

Dat klopt. Omdat mijn vaardigheden daar niet helemaal tot zijn recht kwamen ben ik van positie veranderd en sta ik vanaf dit seizoen centraal achterin.

Is dat ook je favoriete stek op het veld?  

Bij Helmond Sport sta ik het liefst achterin. Als ik bij Stiphout Vooruit mag meespelen, dan liever in de spits. Daar kan ik wat doelpuntjes meepikken

Speel je dan nog ooit bij je oude club?

Jawel, ik ben rustend lid. Als er een toernooi is dan mag ik daar meedoen. Ook train ik nog regelmatig mee.

Merk je het verschil tussen een BVO en je vroegere amateurclub?

Bij Helmond Sport is het allemaal professioneler. Een betere begeleiding en meer discipline. Je bent altijd betrokken, ook als je geblesseerd bent. Het teamverband wordt daardoor beter.

Je focust je volledig op voetbal en school?

De combinatie school en voetbal is wel een uitdaging. Het zijn lange dagen. Ik wil er niet de kantjes vanaf lopen door te denken: “Ik zit bij een BVO dus dan komt het wel goed”.

Op welke onderdelen heb je je goed ontwikkeld?

De discipline binnen en buiten het veld. Dat was en is nog altijd belangrijk. Zeker om door te groeien naar de top.

Waar liggen je specifieke kwaliteiten als verdediger?

Ik kan gemakkelijk een lange bal geven en ben fysiek sterk. Hoewel ik dat laatste nog kan verbeteren. Ook qua communicatie in het veld en op buitenspel spelen moet ik nog groeien.

Kunstgras of natuurgras?

Als het heeft geregend dan is het prettiger om op natuurgras te spelen. De bal loopt dan beter en bij een sliding glijd je lekker door. Bij kunstgras is dat een stuk stroever.

Hoe ziet je debuutwedstrijd als prof eruit?

Ik hoop bij Helmond Sport door te breken tegen een mooie tegenstander. Invallen in de laatste minuten en dan bij een corner de bal binnen koppen. En dan het doelpunt met het publiek vieren.

Waar speelt Joep Kivits over 10 jaar?

Dan speel ik bij Helmond Sport, om daarna via Willem II de overstap te maken naar PSV en vervolgens het buitenland.

                                                                                   Martie Jeuken