Jong talent in de spots: Julian Botterweck

De vijftienjarige Julian Botterweck woonde tot zijn achtste in Singapore. Het gezin vestigde zich vervolgens in het Helmondse Brandevoort en Julian sloot zich aan bij de plaatselijke voetbalvereniging. Hij is elke dag met voetbal bezig en heeft een echte winnaarsmentaliteit. Het is dan ook niet gek, dat hij het liefst aan sporten doet waar je bij kunt winnen. Julian speelt dit seizoen bij Helmond Sport JO16 in de spits of als linksbuiten.

Julian, je bent elke dag met voetbal bezig. Hoe vaak trainen jullie in de week?

Wij trainen 4x per week. We gaan meestal tot 15.00 uur naar school en vervolgens gaan we direct door naar Helmond Sport om te trainen. Dit wordt door de club prima geregeld en we komen daardoor niet in de knoop met school.

Voetbal doe je het liefste van alles. Hoe belangrijk is het leren naast het voetballen?

Het leren is voor mij ook belangrijk. Je moet altijd een plan B hebben als profvoetbal halen niet lukt. Ik ben hier dus net zo hard mee bezig als met het voetbal. Mijn schoolprestaties en cijfers worden niet minder door het voetbal.

Hoe zorg je ervoor dat je elke week beter wordt als voetballer? Doe je daar naast het voetbal nog iets extra’s voor?

Het begint met altijd op 100% trainen. Daarnaast doe ik thuis vaak krachttraining om te werken aan mijn fysiek. Ook voetbal ik veel in mijn vrije tijd bij mijn amateurclub. Om bijvoorbeeld mijn schot en 1 op 1 actie te verbeteren. Verder krijg ik na de wedstrijden goede tips van mijn vader, die zelf op hoog amateurniveau heeft gevoetbald.

Met welke bekende speler zou jij je speelstijl het beste kunnen vergelijken en waarom?

Mijn speelstijl kun je vergelijken met die van Son (MJ: Heung-min), omdat dit een speler is die op meerdere posities kan spelen. En hij moet het hebben van zijn loopacties in de diepte. Ik ben een speler met veel diepte en loopacties.

Zijn dat ook jouw sterkste punten als voetballer?

Mijn sterke punten zijn mijn snelheid op de eerste meters, de loopacties in de diepte en mijn slimheid over het spel.

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd? Heb je een vast patroon?  

Ik heb geen rituelen voor een wedstrijd. Wel denk ik in mezelf na waar ik op moet gaan letten die wedstrijd en wat voor dingen ik moet gaan doen.

Wat vind je het belangrijkste in het voetbal?

De wil hebben om alles te winnen wat er maar te winnen valt. Ook al is het op de training of thuis op een veldje…..je moet alles willen winnen.

Daarnaast moet je altijd plezier blijven houden in het spelen van voetbal, ondanks dat het een keer minder gaat en je je kop laat hangen. Deze les heb ik geleerd van een goeie trainer bij Helmond Sport.

Wat is een droomwedstrijd die je ooit hoopt te spelen?

Ik hoop ooit bij Barcelona te spelen in Camp Nou en dan de winnende te maken tegen Real Madrid in de laatste minuut. En als dat publiek dan helemaal tekeergaat, dat lijkt me fantastisch.

Waar speelt Julian Botterweck over 10 jaar?  

Ik hoop in een mooie profcompetitie in het buitenland.

Martie Jeuken