Jong talent in de spots: Krijn Liefting

De zestienjarige Krijn Liefting maakte een paar jaar geleden de overstap van Unitas ’59 naar Helmond Sport. Hij werd bij de Soccer Academy Eindhoven – de voetbalschool waar hij naast zijn club trainde – gescout door Nick Bronzwaer. Krijn begon al op 5-jarige leeftijd bij de mini’s op sportpark Bokt in Eindhoven en voetbalde er tot en met de JO15. Bij de club uit Woensel stond hij voornamelijk in de spits. Bij Helmond Sport speelt hij momenteel bij de Onder 18 als linksbuiten.  

Krijn, heb je naast het voetbal nog hobby’s?

Nee, ik spreek soms af met mijn vrienden. Het dagelijkse leven staat voornamelijk in het teken van voetbal. En dan niet alleen het voetballen zelf, maar ook de dingen er omheen zoals goede voeding, veel trainen en op tijd rust. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed.

Moet je als voetballer dan ook op je voeding letten?

Zeker, je voeding is een heel belangrijk onderdeel van je voorbereiding op trainingen en wedstrijden. Met als voorbeeld eet ik de avond voor de wedstrijd altijd pasta, om al veel koolhydraten binnen te krijgen.

Je gaat sinds vorig jaar ook naar “De Knip”. Hoe belangrijk is leren naast het voetballen?

Wel erg belangrijk, je moet altijd een back-up-plan hebben voor als je geen profvoetballer wordt. Daarom wil ik ook graag mijn havodiploma halen en daarna verder studeren.

Wat is je favoriete plek binnen de lijnen?  

Linksbuiten of spits.

Met welke bekende speler kunnen we je speelstijl het gemakkelijkst vergelijken?

Ik vind het moeilijk om mezelf met iemand te vergelijken. Maar als ik iemand zou moeten kiezen is het Gakpo. Hij is ook groot en snel en heeft een goeie trap.

Waar ben je als voetballer erg goed in?

Ik ben een snelle buitenspeler die graag de diepte zoek. Ik maak makkelijk doelpunten en kan een man passeren.

Hoe zorg jij ervoor dat je elke week beter wordt als voetballer?

Bij de trainingen van Helmond Sport probeer ik het beste eruit te halen. Ik sta altijd open om nieuwe dingen te leren. Naast de trainingen van Helmond Sport train ik vaak nog bij Studio Dynamis en op de zondag bij de Soccer Academy Eindhoven.

Waar moet je nog aan werken om beter te worden?  

Na de trainingen bij Helmond Sport ga ik regelmatig nog even door en werk dan aan mijn 1 tegen 1 aanvallend. Verder trap ik van buiten de 16 meter met beide benen. Bij Studio Dynamis train ik om sterker en explosiever te worden en mijn sprongkracht te verbeteren.

Wat is de belangrijkste voetballes die je geleerd hebt?

De belangrijkste les die ik geleerd heb is, dat je met hard werken en er alles voor over hebben zo goed als alles kunt bereiken.

Wat is je mooiste of belangrijkste moment in je nog jonge voetbalcarrière?

Die heb ik een paar: het gescout worden voor Helmond Sport, het kampioenschap met de onder-16 afgelopen jaar en mijn kampioenschap met Unitas’59 onder-13.

Wat vind je het belangrijkste in het voetbal?

Natuurlijk altijd plezier hebben in het spelletje en hard werken, zodat je je doelen kunt behalen.

Wat wil Krijn Liefting in het voetbal bereiken?

Het betaald voetbal halen en daar dan vele jaren actief zijn.

Martie Jeuken