Jong talent in de spots: Mees Rooijakkers

Enkele jaren geleden speelde Mees Rooijakkers nog met zijn tweelingbroer Jip in de F2 van Stiphout Vooruit. Bij de F1 werd hij als spits gescout door PSV. Die overstap kwam nog te vroeg. Hij keerde terug naar de tricolores, om vervolgens op 2 april 2019 een contract te tekenen bij Helmond Sport.

De 13-jarige Mees is een echte racefan, die elke Formule I -wedstrijd live op TV volgt. Zelf drift hij regelmatig met een kart over circuits in Uden en Eindhoven.

Mees, als je moet kiezen tussen voetbal en karten … waar gaat je voorkeur dan naar uit?
Karten doe ik puur voor de lol. Van voetbal wil ik mijn beroep maken, dus dat staat voor mij op nummer 1.

Op welke positie speel je momenteel?
Bij Stiphout Vooruit speelde ik in de punt van de aanval. Nadat ik gescout werd, ben ik vanwege mijn lengte enkele linies gezakt. Ik begon bij Helmond Sport als rechtsback en speel nu als centrale verdediger.

Is dat ook je favoriete plek?
Ik ben tevreden met mijn rol als centrale verdediger, maar ik sta toch liever in de spits om regelmatig een goaltje mee te pikken.

Hoe bevalt het spelen bij een profclub?
Dat bevalt prima. Alles gaat in een sneller tempo. Je moet meer bewust zijn van wat je doet. Bij Stiphout Vooruit kon je nog rustig aan doen, dan kwam het toch wel goed. Nu moet je de gehele tijd alert blijven en snel handelen.

Wie is je favoriete speler in het betaald voetbal?
Mijn grote voorbeeld is Trent Alexander-Arnold, rechtsback van Liverpool FC.

Wat is je specialiteit als verdediger?
Ik kan een goede lange bal geven en ben daarnaast fysiek- en kopsterk. Zo kan ik met de corners mee naar voren om mijn goaltje te scoren.

Wat is je grootste blunder tot nu toe?
In de voorbereiding op dit seizoen ging ik tegen Willem II in de fout door een te korte terugspeelbal te geven. De tegenstander kon de bal onderscheppen en scoren. Dat was balen. Maar ik zit er niet te lang mee. Snel vergeten en door.

Wat is je belangrijkste voetballes van dit seizoen?
Van onze trainer Nyron (Wau) heb ik vooral opbouwend leren voetballen met het opzoeken van de middenvelders.

Wat als een voetbalcarrière er niet in zit?
Dan wil ik net als mijn stiefvader directeur worden bij een woningbouwvereniging. De basis daarvoor leg ik nu bij de Knip.

Martie Jeuken