Jong talent in de spots: Milan Stawinski

De dertienjarige Milan Stawinski heeft in de afgelopen jaren de kleuren van een drietal regionale clubs verdedigd, voordat hij de overstap maakte naar Helmond Sport. Milan begon ruim zes jaar geleden op sportpark De Ark in Mierlo bij de Mini’s van Mifano. Vervolgens speelde hij ook nog bij RKSV Mierlo-Hout en SV De Braak. De toenmalige centrale verdediger werd gescout door Frank van de Water. Sindsdien vertoont hij zijn voetbalkunsten op sportpark De Braak.

Milan, je achternaam Stawinski is van oorsprong geen Nederlandse naam?

Dat klopt. Het is een echte Poolse naam. Ik ben zelf in Nederland geboren, maar mijn overgrootopa is vanuit Polen hiernaartoe gekomen.

Speel je bij de JO14 nog altijd als centrale verdediger?

Nee, ik ben inmiddels een linie doorgeschoven. Als centrale verdediger kon ik het spel verdelen. Dat beviel me prima. Als middenvelder kan ik mee de aanval bepalen. Dat vind ik ook een fijne positie.

Hoe bereid je je voor op een (belangrijke) wedstrijd? Heb je een vast patroon?

Ik heb inderdaad een vast patroon. Voor de wedstrijd eet ik vaak een boterham met kaas en één of twee met kipfilet. Dat geeft me extra energie. Bij het aankleden doe ik eerst mijn linkersok aan en dan mijn rechter. Hetzelfde doe ik bij mijn voetbalschoenen. Een keer deed ik het anders en toen speelde ik een belabberde wedstrijd. Dus sindsdien doe ik eerst mijn linkersok aan.

Wat is je specialiteit als middenvelder?  

Ik heb een goede techniek en ik kan mooie en snelle dribbels maken.

Hoe zorg je ervoor dat je elke week beter wordt als voetballer?

Naast de reguliere trainingen bij Helmond Sport train ik extra bij de Helmondse Voetbalschool. Verder oefen ik iedere avond op mijn techniek met de bal.

Wat is je favoriete oefening tijdens een training?

Een helemaal vrij partijtje voetballen vind ik leuk, omdat ik dan zonder regels kan spelen hoe ik wil.

Wat is de belangrijkste voetballes die je ooit hebt gehad?

Dat je altijd door moet gaan. Op een dag word je gezien en dan kun je tevreden terugkijken op wat je er vroeger voor hebt gedaan. Deze wijze les kreeg ik van de trainer van de voetbalschool.

Wat is het mooiste voetbalmoment in je nog jonge voetbalcarrière?

Toen ik te horen kreeg dat ik bij Helmond Sport mocht gaan voetballen. Daar ben ik best trots op.

Wat vind je het belangrijkste in het voetbal?

Dat je als team er altijd moet zijn voor elkaar.

Wie is de beste voetballer aller tijden?

Dat is Lionel Messi.

Wat wil je in het voetbal bereiken?

De beste speler ooit worden en voetballen in het nationale elftal van Nederland

Waar speelt Milan Stawinksy over 10 jaar?

Bij de club die op dat moment de beste is.

Martie Jeuken