Jong talent in de spots: Noah Schijven

De nummer 3 van Helmond Sport O13 is na schooltijd voornamelijk buiten te vinden. Daar spreekt de 12-jarige Noah Schijven af met vrienden om een partijtje te voetballen, te spelen of wat rond te hangen.

Al op 4-jarige leeftijd trapte Noah zijn eerste balletje bij RKSV Nuenen. Tot aan de overstap naar Helmond Sport voetbalde hij met veel plezier op sportpark Oude Landen. Hoewel Noah in een leuk team speelde ging hij de uitdaging, om een stapje hoger te kunnen voetballen, maar al te graag aan.

Noah, hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?
Ik fiets elke morgen in 45 minuten van Nuenen naar het Knippenbergcollege. Daar start ik de dag met een voetbaltraining, om vervolgens op school aan te sluiten bij mijn klasgenoten. De laatste twee lesuren heb ik huiswerkklas. Dan worden de gemiste lessen ingehaald en kunnen we ons huiswerk maken.

En dan weer op de fiets naar huis. Dat zijn lange dagen?
Inderdaad, maar het is wel gaaf om mee te mogen maken.

Op welke plek sta je in het veld en is dat ook je favoriete positie?
Binnen ons team speel ik meestal als centrale verdediger. Soms schuif ik een linie naar voren als verdedigende middenvelder. Centraal achterin is toch wel mijn favoriete plek.

Wie is je grote voorbeeld in het betaalde voetbal?
Als centrale verdediger zijn Virgil van Dijk (Liverpool) en Sergio Ramos (Real Madrid) mijn grote voorbeelden.

Je speelt pas enkele maanden bij Helmond Sport. Wat heb je vooral geleerd?
Hoewel ik in Nuenen ook al op een aardig niveau speelde, is vooral het tempo hoger. We hebben al best veel geleerd, zoals aannames naar de vrije ruimte en het opengedraaid staan. Dat soort vaardigheden.

Wie zijn de belangrijkste personen in je omgeving?
In mijn familie zit eigenlijk niemand op voetbal, maar mijn vader of moeder zijn er wel altijd bij. Dat is wel fijn.

Hoe hoop je dat je debuut in het betaalde voetbal verloopt?
In ieder geval met een aantal goede verdedigende acties, zodat de tegenstander er niet langskomt. En dan na afloop een feestje vieren met mijn vrienden.

Wat wil je bereiken in het voetbal?
Mijn doel is om profvoetballer te worden. Dat lijkt me schitterend. Ik blijf mijn best doen en hoop nog lang door te kunnen gaan.

Martie Jeuken