Jong talent in de spots: Otis Rocks

Op de dag dat het vaandelteam van Helmond Sport in het GS Staalwerken Stadion met 2-0 won van Jong FC Utrecht vierde Otis Rockx zijn veertiende verjaardag. De spits van JO14 is een laatbloeier en begon pas op zijn negende met voetbal bij RKSV Nuenen. Hij woont samen met zijn ouders en broertje in Eindhoven en houdt zich naast school (De Knip) voornamelijk bezig met voetbal en gamen. In de winter vind je hem ook terug op de latten.

Otis, hoe komt het dat je pas op je negende bent gaan voetballen?

Toen ik 5 jaar was, heeft mijn vader samen met de buurman op het braakliggend terrein tegenover ons huis een voetbalveldje gemaakt. Sindsdien was ik dagelijks te vinden op dit veldje om te voetballen. Ik heb nog eventjes tennisles gehad. Toen mijn ouders zagen dat ik de tennisbal met mijn voet ging hooghouden en ik het leuk vond om tegen de bal te trappen, dachten ze dat ik voetbal leuker zou vinden. Vijf jaar geleden ben ik samen met een paar vrienden en klasgenoten bij RKSV Nuenen begonnen bij een nieuw team JO10-5.

Speelde je bij RKSV Nuenen ook al in de spits?

Nee, daar stond ik meestal rechtsbuiten. Dat is ook mijn favoriete positie. Bij Helmond Sport JO14 speel ik als spits in een 4-4-2 opstelling.

Je liet op negenjarige leeftijd het tennis voor wat het was en ging voetballen?

Inderdaad. Ik vind het leuk om met vrienden een balletje te trappen en te trainen op de club. Ik kijk graag voetbalwedstrijden die voorbij komen op Ziggo Sport en lees ook voetbaltijdschriften. Ik ben dagelijks met voetbal bezig.

Wat is er dan zo leuk aan een voetbaltraining?

Ik vind het heerlijk om tegen een bal aan te trappen. Mijn favoriete oefening tijdens de training is het spelen van een partijtje op een klein veld, want dan kun je vaak scoren. We trainen bij Helmond Sport vier keer per week. Daarnaast volg ik nog extra training bij de voetbalschool.

Heb je wel eens een baaldag en ga je liever niet trainen?

Nou, niet echt een baaldag. Als het buiten koud en donker is en de wekker gaat om 06.15 uur, dan heb ik niet altijd zin om uit mijn warme bed te komen. Als ik eenmaal klaarwakker op het veld sta, dan is het trainen leuk.

Heb je altijd al gedroomd om profvoetballer te worden?

Toen ik klein was nog niet, ik vond het spel gewoon heel erg leuk en deed het graag. Toen ik eenmaal bij RKSV Nuenen ging spelen en het daar goed ging, leek het me mooi om van het voetballen later mijn werk te maken.

Met welke bekende voetballer kunnen we je speelstijl vergelijken?

Ik zou mezelf graag willen kunnen vergelijken met Mbappé. Hij is net als ik snel over de flanken, maar ik wil ook zijn acties na kunnen doen op snelheid en zo’n goed schot hebben. Mbappé is mijn grote voorbeeld. De beste voetballer allertijden is wat mij betreft Lionel Messi, vanwege zijn dribbels en (steek)passes.

Wat is je specialiteit als aanvaller?  

Ik ben snel, kan goed overzicht houden en ben technisch.

Hoe zorg je ervoor dat je elke week beter wordt als voetballer?

Als er video-opnames gemaakt zijn van de wedstrijd, dan kijk ik deze geregeld terug om te zien hoe ik me kan verbeteren. Verder doe ik elke dag rek-, strek- en krachtoefeningen om sterker te worden. En ik voetbal vaak met vrienden. Meestal oefenen we dan afwerken op de goal. Soms nemen we dit op, om van de mooiste schoten een video te maken.

Welke voetballes is je het meeste bijgebleven?

De trainers bij Helmond Sport leren me met overtuiging te spelen. Ik neem hierdoor sneller keuzes op het veld en twijfel minder.

Wat is het mooiste voetbalmoment in je nog jonge voetbalcarrière?

De spannende wedstrijd tegen Frankfurt tijdens ons toernooi vorige jaar in Hannover. Het werd toen 2-2.

Wat vind je het belangrijkste in het voetbal?

Ik wil graag op hoog niveau voetballen en dat ik het voetbal leuk blijf vinden.

Wat wil je in het voetbal bereiken?

Ik ben pas met negen jaar begonnen en ben er trots op dat ik nu bij de jeugdopleiding van Helmond Sport voetbal. In de toekomst wil ik in de eredivisie voetballen en daar werk ik ook hard voor. Maar, de Premier League mag natuurlijk ook.

Martie Jeuken