Jong talent in de spots: Rafael Arenas van Aerle

De dubbele achternaam doet al vermoeden, dat Rafael Arenas van Aerle Spaanse voorouders heeft. Zijn opa van vaders kant is inderdaad afkomstig uit Spanje. Ook aan moeders kant stroomt Zuid-Europees bloed door de aderen. Aan temperament daarom geen gebrek bij de 11-jarige Rafael, die afgelopen zomer de overstap maakte naar Helmond Sport O13.

In 2012 speelde hij op sportpark Het Molenven als Benjamin zijn eerste potje voetbal bij Stiphout Vooruit. Het spelletje zit in de genen. Zijn moeder voetbalde enkele jaren in de Brabantse selectie.

Rafael, hoe ben je bij Helmond Sport terechtgekomen?
Op 6-jarige leeftijd werd ik gescout door PSV. Na een korte stage in Eindhoven heb ik 2 jaar bij het jeugdplan van de KNVB gevoetbald in combinatie met een hoger team van Stiphout Vooruit.

Wat zijn je hobby’s?
Mijn vrije tijd vul ik met voetbal en kickboksen.

Kickboksen is geen alledaagse hobby voor een voetballer?
Dat klopt. Het is leuk en ik werk naast de voetbaltraining extra aan mijn conditie. Bij de een-op-een kickbokstraining ligt de focus volledig op jou. Je krijgt nauwelijks rust en gaat volle bak door. Daarvan word je fitter en sterker.

Wat is je favoriete positie in het veld?
Op dit moment heb ik geen vaste plek bij O13. Ik wissel de positie als rechtsback af met die van mid-mid. Dat is mijn favoriete plek. Als centrale middenvelder verdeel ik het spel. Bij Stiphout Vooruit had ik een vrije rol. Nu krijg ik voorafgaand aan de wedstrijd een opdracht mee van de coach. En dat gaat ook best wel goed.

Waar heb je nog meer aan moeten wennen bij Helmond Sport?
Je hebt meer discipline nodig. Het is een klein detail, maar zonder scheenbeschermers naar de wedstrijd komen is er niet meer bij. Alles moet vooraf tip top in orde zijn. En dat is ook nodig als je je droom om profvoetballer te worden wilt vervullen.

Welke profvoetballer is je grote voorbeeld?
Dat is de Portugees Cristiano Ronaldo.

Heb je een vast ritueel voor elke wedstrijd?
Jazeker. Voor elke wedstrijd geniet ik van een bord Brinta. Dat is gezond en het vult goed. Daarnaast is een goede focus op de wedstrijd voor mij belangrijk.

Waar speel je over 10 jaar?
Dan hoop ik in het eerste van Helmond Sport te spelen.

Martie Jeuken