Jong talent in de spots: Stan Bouwens

Stan Bouwens meldt zich als 6-jarige bij de Kabouters van derdeklasser RKSV Schijndel. Sindsdien is voetbal zijn voornaamste bezigheid. Hij speelt bij Helmond Sport JO16 en trapt soms een balletje met zijn vrienden. Als rechtsbuiten weet hij geregeld het net te vinden. Zo scoorde hij onlangs nog een hattrick in de competitiewedstrijd tegen Houten.

Stan, je speelde de afgelopen jaren voor verschillende clubs?

Inderdaad. Ik begon bij RKSV Schijndel en ging vervolgens naar Avanti ’31, Brabant United, Vitesse en UNA. Sinds 2 jaar speel ik bij Helmond Sport.

Ben je altijd aanvaller geweest?

Nee, bij UNA heb ik als rechtsback gespeeld. Door mijn snelheid bestreek ik de gehele rechterflank. Net als Boyd Reith bij het eerste van Helmond Sport.

Wat voor een type rechtsbuiten ben je?

Ik ben een type Steven Berghuis. Ik ben tweebenig en houd ervan om naar binnen te trekken en dan een crossbal te geven naar de andere kant.

Heb je nog wel tijd voor een potje voetbal met vrienden?

Weinig. Voor voetbal zet ik alles aan de kant. Mijn vrienden snappen dat en vinden dat ik iets – waar ik al 10 jaar mee bezig ben – niet zo maar weg moet gooien.

Pas je je leefpatroon daar ook op aan?

Ik let op mijn voeding en ga op tijd naar bed, zodat ik ‘s morgens fit op school ben. Mijn moeder brengt me naar Eindhoven. Dan ga ik met de trein naar Helmond en het laatste stuk fiets ik naar school.

Dat is pittig?

School is belangrijk. Als een voetbalcarrière niet lukt moet je altijd een tweede optie hebben.

En wat is die tweede optie?

Een baan als gymleraar of werken met demente mensen. Net als mijn moeder. Ik heb er ooit stage gelopen en kan goed omgaan met mensen met een beperking.

Wat vinden je ouders van de combinatie voetbal en school?

Die hebben er geen problemen mee. Mijn vader heeft nog een paar jaar bij Fortuna Sittard gevoetbald. Hij begeleidt me en geeft tips.

Wat is je meest bijzondere voetbalmoment?

We speelden tijdens de Twin Games met Vitesse tegen Ajax (5 tegen 5 op een klein speelveld, red.). We verloren met 78-3, maar ik scoorde wel de 3 goals.

Als je iets over mocht doen. Wat zou je dan anders doen?

Mijn tijd bij Vitesse. Ik was heel druk in de kleedlokalen en had nogal een grote mond. Ik ben nu een stuk rustiger.

Wat wil je bereiken in het voetbal?

Mijn debuut maken bij Helmond Sport en vandaar uit zien we wel weer verder.

Martie Jeuken