Jong talent in de spots: Ward van Sleeuwen

De 15-jarige Ward van Sleeuwen staat op met voetbal en gaat ermee naar bed. Als hij zelf niet speelt op het veldje in de wijk, of op sportpark De Braak, dan volgt hij op tv het voetbal. De keeper van Helmond Sport JO-16 staat al tien jaar onder de lat en speelde zijn eerste wedstrijdjes bij RKSV Venhorst. Via het PSV Fundament kwam hij bij Onze Club terecht. En met Helmond Sport wil hij naar de Eredivisie.

Ward, heb je altijd de wens gehad om profvoetballer te worden?

Nee, dat gevoel kreeg ik pas toen ik bij het PSV Fundament ging voetballen.

Met welke bekende keeper zou jij je speelstijl het beste kunnen vergelijken?  

Hoewel ik nog lang niet op zijn niveau ben, kun je mijn stijl het beste vergelijken met Thibaut Courtois. Ik ben een echte lijnkeeper, heb een redelijke trap en ik ben ook best lang.

Is dat ook je grote voorbeeld?

Naast Courtois vind ik Donnarumma ook een fantastische keeper. De een heeft al veel meegemaakt en de ander gaat nog veel meemaken. Ze zijn van grote klasse en allebei heel zeker in de goal.

Waar liggen je specialiteiten als keeper?

Ik heb een goede trap en ben sterk op de lijn. Daarnaast ben ik een actieve keeper, die echt met de wedstrijd meegaat. Daarom coach ik mijn teamgenoten veel (en soms ook onnodige dingen).

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd? Heb je een vast patroon?

Voor elke wedstrijd trek ik mijn sokken hoog op. Ik zorg dat ik zeker 8 uur slaap heb voor de wedstrijddag en dat ik me goed voel.

Hoe zorg je ervoor dat je als keeper elke week beter wordt?

Elke dag gas geven en mijn kop erbij houden (dat kan soms nog beter). Verder heb ik me voorgenomen, dat ik dit jaar naast de trainingen op de club ook zelf ga trainen.

Wat is de belangrijkste voetballes die je hebt geleerd?

Die komt van mijn keeperstrainer: “Als je alles geeft en elke dag je best doet en beter wilt worden, dan ga je het stadion halen”. Die woorden zetten me dan toch aan het denken.

Hoe ziet je droomwedstrijd eruit?

Je hoopt natuurlijk ooit een Champions League finale te spelen, maar met Helmond Sport de beslissende wedstrijd om promotie naar de Eredivisie spelen is ook een grote droom.

Wat is je mooiste moment in je nog jonge voetbalcarrière?

Tijdens een toernooi met PSV tegen Everton heb ik drie penalty’s achter elkaar gestopt. Dat is een moment om nooit te vergeten. Net als met een hoger team van PSV een toernooi in Spanje spelen.

Wat vind je het belangrijkste in het voetbal?

Plezier is het belangrijkste in het voetbal en daarbij in je achterhoofd houden, dat je er alles voor moet doen.

Waar staat Ward van Sleeuwen over 10 jaar onder de lat?

Ik hoop dat ik dan ergens in het buitenland speel of in de Eredivisie, maar hopelijk ook nog een lange tijd bij Helmond Sport.

Martie Jeuken