Jong talent in de spots: Wessel Brugmans

In de rubriek ‘Jong talent in de spots’ belichten we de 14-jarige Wessel Brugmans, keeper van Helmond Sport O15. Wessel begon op jonge leeftijd bij Unitas ’59 in Eindhoven en stroomde na vier jaar PSV Fundament door naar de jeugdopleiding van onze club. Wessel begon als veldspeler, maar bij gebrek aan een goede sluitpost in zijn team trok hij de handschoenen aan om ze nooit meer uit te doen. Hij heeft er geen moment spijt van gehad.

Hoe belangrijk is voetbal voor jou?
Voetbal is alles voor mij. Ik kan haast niet zonder. Tijdens de lessen op het Knippenbergcollege denk ik vaak maar aan één ding en dat is voetballen.

Is het voetbal goed te combineren met school?
Vier dagen in de week zitten we tot 15.30 uur op school en trainen daarna in het SolarUnie Stadion of op de velden van SV De Braak. Het zijn lange dagen, maar het is prima te doen.

Waar ligt je specialiteit als keeper en op welke punten heb je je bij Helmond Sport goed ontwikkeld?
Mijn sterkste punt is de één op één-situatie met de tegenstander. In de jeugdopleiding heb ik veel nieuwe speltypes geleerd, het meevoetballen als keeper en de opbouw van achteruit.

Wat doe je naast de training nog meer om jezelf te verbeteren?
Ik kijk veel voetbal op tv en op YouTube naar filmpjes van Manuel Neuer (mijn grote voorbeeld). Thuis oefen ik vooral op mijn traptechniek.

Heb je een vast ritueel voor de wedstrijd?
Vlak voor de aftrap doe ik altijd eerst mijn handschoenen aan, gooi vervolgens de bidon in de goal, tik de lat aan en sla een paar keer mijn handschoenen ineen.

Kunstgras of natuurgras?
Mijn voorkeur gaat uit naar natuurgras, maar het kunstgras in ons stadion is ook prima. Ik smeer voor de wedstrijd mijn knieën in met vaseline. Dan heb je nergens last van.

Wat is voor jou het allerbelangrijkste in het voetbal?
Naast het plezier heb ik de wil om elke dag beter te worden, zodat ik later hier in het stadion kan voetballen.

Hoe ziet je toekomst eruit?
Ik wil bij Helmond Sport doorstromen naar het eerste elftal (net als Van der Steen en Van Gassel) en vandaar uit via PSV bij Liverpool of FC Barcelona gaan keepen. Dat zou heel vet zijn.

Martie Jeuken