‘Jos Toss’, smaakmaker van geboorte

Een blad als Rond de Toss bestaat uit twee delen: artikelen en advertenties. De artikelen worden ondertekend door de schrijvers, maar de man of vrouw die de advertenties binnenpraat blijft anoniem. Ten onrechte: zonder advertenties geen teksten en foto’s. Tijd dus om de nieuwe man voor te stellen die vanaf nu, samen met Oele, de advertenties gaat binnenhalen: Jos Bekkers.

Geboren en getogen in Bij de Essen, zijstraat van de Willem Prinzenstaat, was De Braak nooit ver weg. Zoals veel jongens uit die buurt vulde Jos heel wat uren met voetballen op het grote veld aan de Wethouder Ebbenlaan. Natuurlijk was het bezoeken van de thuiswedstrijden van Helmond Sport een logische volgende stap. “Met jongens uit de buurt gingen we zondagmiddag kijken, zwierven als groep rond het veld en stonden vaak achter de goal van de tegenstander. Dat hebben we lang gedaan.” Totdat werk in de horeca er een einde aan maakte. Maar Helmond Sport is Jos nooit vergeten. “Sinds kort ga ik weer kijken. We hebben lang een restaurant (Charlee Browns Place op de Noord-koninginnewal, red.) gehad en toen vielen onze werktijden helaas samen met die van Helmond Sport.”

Kok

Behalve voetballen had Jos ook nog een andere passie. “Als kind wist ik al dat ik kok wilde worden en ben naar Eindhoven naar de koksschool gegaan.” Dat leverde de 56-jarige Helmonder een aardige horecacarrière op met Charlee Browns Place als laatste restaurant. “We zaten in een oud pand waaraan eigenlijk een hoop vertimmerd en verbeterd moest worden. We hebben op een gegeven moment een bouwkundig adviseur in de armen genomen die met verschillende opties kwam. Stoppen hoorde daar ook bij, dat hebben we vier jaar geleden gedaan.” Achteraf bezien met de coronacrisis een goede keuze.

Smaakmaker

Jos heeft een aanstekelijk enthousiasme en vervolgt zijn verhaal. “Nu heb ik een baan van 8.00 tot 17.00 uur en maak sauzen voor een bedrijf.” Hij is dus smaakmaker van beroep. Een passende professie voor iemand die van nature al smaakmaker is. Nu zijn werktijden niet meer samenvallen met die van Helmond Sport, krijgt zijn oude liefde weer de nodige aandacht en wil hij zich graag inzetten om de club vooruit te helpen. “Toen ik op Facebook een oproep zag voor iemand die advertenties wil binnenhalen heb ik niet lang getwijfeld. Samen met Oele, ook ex-horecaondernemer, heb ik de boekjes van Rond de Toss van het vorig jaar doorgenomen, bezoeklijsten opgesteld en gaan we op pad. Maar als potentiële adverteerders nu al willen reageren is dat ook prima. Bel me maar (06-42379907) of mail naar jos@ronddetoss.nl.” Hij laat er overduidelijk geen gras overgroeien, ‘Jos Toss’ is geboren.

Hondstrouw

Ook is hij niet van het halflege glas en ziet hij de toekomst van Helmond Sport zonnig tegemoet. “Prima toch als we over een paar jaar een nieuw stadion hebben met een passend programmaboekje.” Goed om te horen van iemand met een hondstrouwe clubliefde. Over honden gesproken: voor zijn huis in Bakel houdt een levensecht stenen exemplaar met een bordje ‘gevaarlijke hond’ om zijn nek de wacht, terwijl achter de voordeur het geluid klinkt van twee gezellige, kleine snuffelhondjes. Ook dat typeert Jos. Altijd in voor een geintje. Zo’n smaakmaker kunnen Helmond Sport en Rond de Toss goed gebruiken!

Jan-Willem van den Enden