Jules Houttequiet blijft altijd knokken

Hij speelde pas net bij KV Mechelen -21 toen hij opviel bij Helmond Sport. Mechelen vond het een goed idee om ‘m vlieguren te laten maken in Helmond en dus was Jules Houttequiet een van de eerste zomerversterkingen voor het seizoen 2021/2022. Rond de Toss sprak de jonge aanvaller in aanloop naar het duel met Almere City FC.

Jules Houttequiet was afgelopen seizoen onderdeel van KV Mechelen -21. De Belgische beloftencompetitie werd tot tweemaal toe stilgelegd vanwege corona, maar desondanks kwamen de Mechelse beloften wel aan hun minuten, want met enige regelmaat werden oefenpotjes gespeeld tegen beloften van andere Belgische profclubs.
Tijdens één van die potjes – tegen Lommel – was Helmond Sport aanwezig en daar viel Houttequiet op: “Ik speelde die wedstrijd heel goed en kreeg vrij snel daarna te horen dat Helmond Sport geïnteresseerd was in het type speler dat ik ben. Sven (Swinnen, red.) vond het goed voor mij dat ik het een seizoen in Helmond kon laten zien, en zodoende zit ik hier nu.”

Ondanks dat Houttequiet nu in Helmond speelt, zit KV Mechelen erbovenop wat betreft de begeleiding: “We worden op de voet gevolgd door Sven, die ons regelmatig opdrachtjes meegeeft, zoals het maken van een wedstrijdanalyse over een wedstrijd die je hebt gespeeld. Daarnaast post KV Mechelen regelmatig filmpjes als iemand van ons een belangrijke assist geeft of goal maakt. Mooi om te zien dat we echt gezien worden in Mechelen, ondanks dat we nu ergens anders spelen.”

Internaat
Voor Houttequiet bij Mechelen en dus bij Helmond Sport uitkwam, speelde hij eerst zeven jaar in de jeugd van Anderlecht. Gedurende zijn tijd daar verbleef Houttequiet in een internaat, waar discipline hoog in het vaandel stond: “We moesten daar elke morgen om 06.45 uur opstaan. Mijn vader bracht me elke dag vanuit het internaat naar een plek waar we door een busje opgehaald werden om naar school te gaan. Na school trainden we dan en na de training weer terug naar het internaat. ’s Weekends was ik wel gewoon thuis.”

Hij verblijft samen met Illias Breugelmans en Jarno Lion in een woning in Helmond. Dat vergde in het begin nog enig aanpassingsvermogen. “Ik ben het van huis leven natuurlijk gewend van de tijd dat ik in een internaat woonde. Daar zat je alleen op een kamer en werd het meeste voor je gedaan. Nu moet ik een woning delen en moet ik ineens zelf koken. Dat gaat nu goed, maar het was wennen in het begin.”

Net als vroeger gaat Houttequiet na de wedstrijden terug naar het thuisfront in België, waar hij in het weekend bij zijn ouders, halfbroer en twee halfzussen verblijft.

Waar Houttequiet ‘s weekends dus richting België trekt, trekt de achterban van Houttequiet op de vrijdagavonden met enige regelmaat naar Helmond. Zijn vader bezoekt alle wedstrijden, zowel uit als thuis. Daarnaast komt zijn halfbroer met enige regelmaat kijken, evenals een aantal vrienden.

Leergierig

Houttequiet geniet van de dingen die op zijn pad komen: zijn debuutseizoen als profvoetballer en natuurlijk zijn eigen ontwikkeling. Zowel in het veld als daarbuiten is hij erg leergierig. Als Houttequiet niet met voetballen bezig is, besteedt hij zijn tijd aan zijn studie Sport- & Cultuurmanagement, die hij op afstand volgt in Turnhout. Het combineren van sport en studie gaat hem tot nu toe goed af: “Ik heb eerst een studie gevolgd in een andere richting en daardoor heb ik de nodige vrijstellingen gekregen voor deze studie. Het valt allemaal dus wel mee tot nu toe.”

In het veld leert Houttequiet ook veel, vooral van Jelle Goselink en Boyd Reith. “Ik praat veel met hen in het veld. Zij hebben de ervaring die ik op dit moment nog niet heb en met die ervaring sturen ze mij aan. Daarnaast luister ik natuurlijk ook gewoon naar Robin (Van der Meer, red.) als hij wat te vertellen heeft. Hij is niet voor niets onze capitein.”
De snelle introverte aanvaller begon de eerste 8 wedstrijden in de basis. Tegen Jong Ajax moest hij geblesseerd afhaken. Boessen koos sindsdien voor een 4-4-2-formatie waarbij Jellert van Landschoot op de door Houttequiet zo geliefde linkerkant speelde.

Houttequiet wil zich door hard te werken weer terugknokken in de basis en natuurlijk veel minuten blijven maken. Wellicht dat hij zich in de thuiswedstrijd tegen Almere City weer kan laten zien!

Bram van Leuken