Juul wordt meester Respen

In november 2016 maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal. Juul Respen (22) uit Meijel doorliep nagenoeg de hele jeugdopleiding bij VVV-Venlo en op 18-jarige leeftijd leek hij klaar voor het grote werk. Juul maakte indruk. Zoveel dat hij in 2017 in Venlo zelfs werd uitgeroepen tot het grootste talent uit de eigen kweek. Vier jaar later al zet de aanvaller een streep onder zijn carrière. Hij wordt wiskundeleraar.

Halverwege het seizoen 2017-2018 verkaste Juul van de Koel naar De Braak. Eerst als amateur. Het was misschien wel zijn beste tijd in het betaald voetbal. “Ik scoorde twee keer. Uit tegen RKC en uit tegen Sparta. Toen ging het lekker. Ik speelde dertien wedstrijden achter elkaar.”

De jonge centrumspits verdiende door zijn goede spel in die periode zijn eerste profcontract. Helmond Sport zag het wel zitten en legde de Meijelnaar voor twee jaar vast.

Samenspel
Nu die twee jaar er bijna op zitten, concludeert Juul dat een échte, grote doorbraak er niet meer van gaat komen. Hij stopt met betaald voetbal en gaat zich richten op een maatschappelijke carrière. Maar hij is pas 22! Geeft hij de pijp niet té snel aan Maarten? “Ik zit eigenlijk al vanaf mijn achttiende voornamelijk op de bank. Als ik terugkijk op die jaren dan heb ik zeker stapjes gemaakt, maar niet genoeg. Waarom het niet gelukt is? Dat is een samenspel van factoren, denk ik. Ik heb wel degelijk kansen gehad om meer te scoren bijvoorbeeld. Maar als dat dan op het belangrijke moment nét niet lukt, dan kom je niet vooruit. Daarnaast speelt ook de factor geluk altijd mee. Op het goede moment de juiste keuze maken of nét die trainer treffen die het helemaal in jou ziet zitten.”

Bijzondere ervaring
Terugkijken op zijn korte carrière doet Juul ondanks dat met een goed gevoel. “Ik heb me vanaf de eerste dag voorgenomen om het maximale uit mijn loopbaan te halen. Daar heb ik ook mijn best voor gedaan. Wat dat betreft kan ik mezelf niks verwijten. Ik kijk terug op een mooie periode in mijn leven. Het is toch een bijzondere ervaring met mooie momenten en met dieptepunten. Ik heb er veel van geleerd.” En is dit afscheid een definitief afscheid of is de nieuwe club, derde divisionist Echt, de opstap naar een nieuwe poging om in het betaald voetbal te slagen? Juul: “Of iets definitief is weet je natuurlijk nooit, maar ik heb wel een duidelijke keuze gemaakt. Ik verwacht dus niet dat ik nog ooit op dit niveau terugkom. Maar ik heb wel zin om straks bij Echt weer lekker te voetballen. Het is geen betaald voetbal, maar voor een student is de vergoeding daar ook mooi meegenomen.”

Sociaal contact
Student. Juul zegt het al. Hij gaat studeren. In Sittard gaat hij vier jaar naar school om daarna zelf als wiskundedocent voor de klas te gaan staan. “Wiskunde zit er in bij mij. Dat kan ik goed. Ik vind het leuk om met mensen te werken, het sociaal contact trekt me en ik wil graag jonge mensen helpen met dit vak.” Over vier jaar is Juul dus meester Respen. “Maar ik kom absoluut nog weleens kijken bij Helmond Sport”, zegt hij. “Zeker als straks dat nieuwe stadion klaar is.”

Arnold Otten