Keyennu Lont wil vlammen in 2022

Hij trainde aan het einde van vorig seizoen al mee bij Helmond Sport. Het beviel hem hier goed, ook Helmond Sport zag het wel zitten en dus zette Keyennu Lont zijn handtekening onder een verbintenis die hem tot ten minste het einde van het seizoen aan de club bindt. Maar met een optie in zijn contract is een langer verblijf niet uitgesloten. In het begin van het seizoen verscheen Lont met regelmaat als invaller ten tonele, maar een blessure aan de teen houdt hem nu al weken aan de kant. Rond de Toss sprak de watervlugge buitenspeler in aanloop naar het treffen met FC Volendam.

Zoals gezegd was de link tussen Helmond Sport en Keyennu Lont al in het vorige seizoen gelegd. Hij kwam aan het einde van afgelopen seizoen op trainingsstage en mocht die stage doorzetten in de voorbereiding op het huidige voetbaljaar.

Vlak voor de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding – het treffen thuis met KV Mechelen – kwam er spreekwoordelijke witte rook uit de schoorstee. Zo mag Lont zich in ieder geval tot het einde van dit seizoen speler van Helmond Sport noemen, nadat hij het seizoen daarvoor afscheid had genomen van Feyenoord.

Speeltijd

Lont begon met voetballen bij de plaatselijke amateurclub, namelijk VV Zouaven. Op jonge leeftijd zag het om de hoek gelegen AZ zijn potentie en die haalde hem naar Alkmaar.

Daar doorliep Lont de gehele jeugdopleiding, wat hem uiteindelijk tot het beloftenelftal van Jong AZ bracht. Daar maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal, maar hij zag zijn aantal optredens namens de Alkmaarse beloften niet verder oplopen dan vier. Dit geringe aantal was voor Lont reden om zijn heil ergens anders te zoeken: “Bij Jong AZ speelden we veel op maandagavonden en dan waren er altijd jongens die in het weekend bij AZ 1 op de bank bleven zitten. Zij speelden dan bij het tweede mee en daardoor belandde een aantal jongens op de bank, onder wie ik.”

ADO wilde de buitenspeler wel hebben en dus trok hij naar Den Haag. Daar speelde hij een aantal wedstrijden bij de beloften – die uitkomen in de derde divisie – totdat corona het hele amateurvoetbal in Nederland platlegde.
ADO wilde aanvankelijk wel door met Lont, maar tot contractverlenging kwam het niet, want Feyenoord wilde hem graag overnemen en die kans kon hij simpelweg niet laten liggen.

Wat een belangrijke doorslag gaf in de keuze van Lont – naast dat Feyenoord natuurlijk een prachtige club is om voor te voetballen – is dat men in Rotterdam een plan met hem had: “Het was de bedoeling dat ik bij Jong Feyenoord alles zou gaan spelen en dat ik na een jaar mogelijk door zou kunnen schuiven naar de selectie van Feyenoord 1.”

Zover kwam het echter niet, want afgelopen seizoen eiste corona opnieuw een negatieve hoofdrol en dat ging ten koste van speelminuten: “Ik heb afgelopen seizoen natuurlijk ontzettend veel getraind, maar amper wedstrijden gespeeld, want ook dit seizoen waren er weinig wedstrijden. De enige wedstrijden die ik heb gespeeld, waren oefenwedstrijden met het eerste van Feyenoord tijdens interlandperiodes. De halve selectie van Feyenoord ging dan de wereld over om voor hun land te spelen, waardoor er ruimte was voor mij en een aantal andere jonge jongens om aan Feyenoord 1 te mogen ruiken. Aan het einde van het seizoen werd duidelijk dat een plek bij de selectie er niet in zat en dus besloot ik om te vertrekken naar een club waar ik wel op speeltijd kon rekenen. Die club werd dus Helmond Sport.”

Zere teen

In Helmond kon Lont wel met enige regelmaat op minuten rekenen, tenminste … voordat hij last kreeg van een ellendige blessure, waar hij momenteel nog altijd last van heeft.
Lont mocht tijdens de seizoensopener in Den Bosch al zijn officiële debuut maken voor Helmond Sport. Hij was gretig, maar verzuimde te scoren. Lont daarover: “Ik was natuurlijk blij dat ik zo snel al minuten mocht maken. Ik was dreigend in die wedstrijd en had zelfs kunnen scoren. Gelukkig ben ik in staat om zo’n gemiste kans om te zetten in positieve energie. De volgende keer schiet ik die bal erin, denk ik dan.”

Inderdaad, Lont was dreigend in de wedstrijden dat hij inviel. Maar die dreiging ging er snel vanaf dankzij een teen aan zijn linkervoet, die hem nu al enkele weken aan de kant houdt.
“Het is echt een ontzettende rotblessure. Als je hoort dat het een teenblessure is, dan denk je niet snel aan iets ernstigs, maar ik heb er echt ontzettend veel last van gehad. Inmiddels gaat het de goede kant op. In aanloop naar het duel met Excelsior heb ik me weer aangesloten bij de groepstraining, nadat ik tijdje individueel heb getraind. Ik mag niet klagen en hoop dat ik snel weer tot de wedstrijdselectie kan behoren.”

Als je Lont hoort praten over zijn blessure, dan merk je inderdaad dat het hem behoorlijk frustreert. Dat heeft er wellicht ook mee te maken dat hij zich nooit eerder langdurig in de lappenmand bevond: “Ik heb nooit eerder last gehad van langslepende blessures. Natuurlijk heb ik weleens wedstrijden gemist vanwege pijntjes, maar zo’n lange afwezigheid valt me zwaar.”

Tweede seizoenshelft

Het is nog lastig om er iets van te zeggen, maar Lont hoopt bij de herstart van de competitie begin januari weer volledig inzetbaar te zijn. Een voorspoediger herstel is natuurlijk gewenst, maar de tweede seizoenshelft is waar Lont op mikt. “Ik had aan het begin van het seizoen de doelstelling bij 20 doelpunten betrokken te zijn, maar die plannen kunnen met zo’n blessure de prullenbak in. Ik richt me voor nu op alles wat er na de winterstop komen gaat. Ik wil dan veel spelen en natuurlijk belangrijk zijn voor het team met doelpunten en assists. Ik wil bewijzen dat ik Helmond Sport verder kan helpen, zeker ook met het oog op de optie in mijn contract. Ik zit bij Helmond Sport prima op mijn plek en heb het hier goed naar mijn zin. Als de club een goed gevoel aan mij overhoudt sluit ik een langer verblijf niet uit nee.”

Wederhelft

Wanneer je een gemiddelde speler uit de Keuken Kampioendivisie door de zoekmachine haalt, zul je veelal voetbalgerelateerde websites tegenkomen. Dat is bij Keyennu Lont wel anders: bij het zoeken van zijn naam kom je al snel uit op artikelen over hem en zijn vriendin, Veronica van Hoogdalem. Veronica is bekend als presentatrice bij onder meer TMF.

Bij de meeste relaties van profvoetballers, worden de ‘voetbalvrouwen’ geconfronteerd met het drukke voetballeven van manlief. Dat is bij Lont niet anders, maar daarnaast is hij ook overal te vinden waar zijn vriendin gaat: “We steunen elkaar enorm in de dingen die we doen. Zij is heel betrokken bij mijn voetbalcarrière, zoals ik heel erg betrokken ben met alle dingen die zij doet. We kunnen allebei het volle uit onze eigen carrières halen, ondanks de soms volle agenda’s. Ik hoop dan ook te kunnen vlammen na de winter, met Veronica aan mijn zijde.”