Kind van de club weer terug thuis

Het is 15 december als de club groot nieuws naar buiten brengt. Jurgen Streppel – de man die verder geen introductie nodig heeft – mag zich de aankomende vijf en een half jaar de technisch manager van Helmond Sport noemen. Onder zijn leiding moeten de torenhoge ambities van Philippe van Esch werkelijkheid worden.

Streppel begint het huidige seizoen nog als trainer van Roda JC. Ondanks een doorlopend contract in Kerkrade, kiest hij voor een overstap naar Helmond Sport. Het gaat snel: vier dagen voor hij bij ‘Onze Club’ tekent, zit hij nog op de bank in het Parkstad Limburg stadion om zijn ploeg te coachen als Heracles op bezoek komt.

Einde trainerscarrière(?)

Toch komt de overstap als trainer van Roda naar technisch manager van Helmond Sport niet geheel uit de lucht vallen. Streppel: “Ik heb altijd nog veel contact gehad met de mensen hier, die ik natuurlijk allemaal goed ken. Ik heb veel gesprekken gevoerd en de uitdaging die hier ligt is een hele mooie, dus ik dacht: waarom niet.”

Tegen ESPN vertelde de geboren Voorstenaar dat hij een rol als directeur altijd al ambieerde, zeker bij deze club. Daarmee sluit Streppel zijn trainerscarrière al op vroege leeftijd af.  Tenminste… “zeg nooit nooit in de voetballerij, maar in principe ben ik trainer af nu, ja.”

Ideaal instapmoment

“Ik heb enorm veel zin in deze mooie uitdaging”, zegt Streppel tegen zowel ESPN als tegen Rond de Toss. Een uitdaging is het zeker, want de ambities van Van Esch liegen er niet om. “We kunnen natuurlijk van alles willen en roepen, maar we moeten de realiteit niet uit het oog verliezen”, nuanceert hij de verwachtingen enigszins. “Om de aspiraties waar te maken, moeten we de juiste mensen om ons heen gaan verzamelen. Dat gaat verder dan alleen het eerste elftal: de scouting, de jeugd, op alle terreinen moet de club op een professionele wijze geleid worden.”

De afgelopen jaren stonden de kranten vol over het heikele dossier genaamd sport- en beleefcampus De Braak. Inmiddels weten we dat in april de schop dan eindelijk in de grond gaat. Dat maakt het voor Streppel een ideaal instapmoment: “Met de duidelijkheid over het nieuwe stadion kunnen we gaan beginnen met stappen maken in de richting van de bovenkant van de ranglijst. Want in dat nieuwe stadion moet een kwalitatief waardig Helmond Sport gaan spelen.”

Transfervuurwerk

Als Helmond Sport tegen Jong Ajax speelt, loopt de huidige transferwindow op z’n einde. Het is aannemelijk dat Helmond Sport in aanloop naar het duel met de Amsterdammers een aantal spelers op proef heeft als we Streppel moeten geloven. “Er is op dit moment niet veel geld. We zullen het seizoen uit moeten spelen met de spelers die we nu hebben. Natuurlijk kan er altijd een buitenkansje voorbij komen, met een goed presterende testspeler bijvoorbeeld, maar verwacht deze maand geen grote dingen van ons op de transfermarkt.” 

Streppel inventariseert inmiddels de kwaliteiten binnen de huidige selectie, ook met het oog op het volgende seizoen. Daarnaast moet hij aan het einde van dit seizoen een belangrijke knoop doorhakken: blijft Bob Peeters de trainer van Helmond Sport, of gaat men toch op zoek naar een ander. “Uiteindelijk heb ik daar de verantwoordelijkheid over inderdaad, maar ik wil breed gedragen beslissingen kunnen nemen. We hebben met Bob iemand gevonden die goed binnen onze werkwijze past. Ik zie in de eerste weken ook een gretige ploeg die veel energie brengt. Dat is ook wat ik wil zien.”

Aan de nieuwe technisch manager de taak om de lijnen uit te gaan zetten voor de aankomende jaren en Helmond Sport weer de glorietijden te bezorgen waar iedereen hier zo naar hunkert. Daar heeft de Helmondse achterban doorgaans wel een mooie leus voor: “Wij zijn niet bang, want Streppel is erbij.” 

Bram van Leuken