Kips

Loewy the Cat is vermoedelijk één van de betere mascottes van het land. Hij brengt sfeer, deelt ruimhartig high-fives uit en is zijn tijd vooruit: met hem in de buurt hoeven fans niet tot de ochtend na de wedstrijd te wachten op een kater. Maar hoe vakbekwaam en aaibaar Loewy ook is; zo goed als de mascottes van begin nineties zal hij nooit worden.

Een jaar of dertig geleden waren het vette jaren voor Helmond Sport. Niet in de laatste plaats hoofdsponsortechnisch. Na Tappaz Snacks en Elvé Salades was het toen nog redelijk onbekende Kips Leverworst op het shirt te bewonderen. Zoiets zou nu natuurlijk ondenkbaar zijn, op Sport- en beleefcampus De Braak, hét epicentrum van gezondheid.

De marketingmensen van Kips zorgden wel dat iedereen wist wie de trotse hoofdsponsor was. Voorafgaand aan de thuisduels liepen er altijd twee levensgrote, publiekopzwepende Kips-leverworsten over het veld. Toen de worsten een keer eerder dan de spelers op de mat verschenen, vroeg een man op de West II-tribune zich hardop af waar die andere negen worsten bleven.

Er was ook nog een reclamespot die naar schatting 817 keer rondom een thuiswedstrijd werd afgespeeld. De tekst was haast filosofisch: “Liever Kips Leverworst dan gewone leverworst”. Deze stevige claim werd gevolgd door een outro dat zelfs nóg swingender was dan het spel van Helmond Sport in die tijd.

De inspirerende audioboodschap was te horen na de opstellingen, loterij-uitslagen, doelpunten, wissels, verzoeken van de stadionspeaker aan het publiek om het beroep van de moeder van de arbiter buiten beschouwing te laten, ruststanden van andere wedstrijden en andere mededelingen van algemeen nut. “Op de parkeerplaats staat een auto met kenteken HB-XL-41 waarvan de lampen nog branden … liever Kips Leverworst dan gewone leverworst.” Zo had een lege accu toch nog iets feestelijks.

Het is makkelijk om wat lacherig hierover te doen, maar de campagne was zo doeltreffend als Jerry Taihuttu in zijn betere jaren. Kips Leverworst is intussen een begrip in de leverworstwereld. Bijna iedereen kan de tekst en de melodie van de reclame dromen. En de twee levensgrote worsten zullen altijd culthelden blijven. Even onopvallend een glaasje drinken in De Bascule is er niet meer bij voor ze.

Na een jaar of twee was Kips – dus inclusief de twee wandelende worsten – weer van het toneel verdwenen. Misschien kwam dat wel door de komst van speler John Stegeman. Hoe dan ook; duidelijk is dat Helmond Sport tegen FC Dordrecht snackt naar een overwinning. Sommige dingen veranderen nu eenmaal nooit.

Matthijs Lodewijks