Lucas Defise: de N’Golo Kanté van de Bakelsedijk

Een paar dagen voor het sluiten van de transfermarkt toverde de technische staf nog een konijn uit de hoge hoed. Lucas Defise komt tot het einde van het seizoen op huurbasis over van Union St Gilloise. Defise maakte indruk in de eerste twee wedstrijden die hij speelde. Rond de Toss sprak de technische middenvelder in aanloop naar het duel met VVV Venlo.

Defise heeft zijn roots liggen in Congo, waar zijn ouders vandaan komen. De in België geboren middenvelder verhuist al op jonge leeftijd naar Engeland, waar hij opgroeit en zijn eerste stapjes op een voetbalveld zet.

Wimbledon

Al op jonge leeftijd komt Defise in de jeugdopleiding van AFC Wimbledon terecht. Van zijn achtste tot dertiende speelt Defise in de jeugdopleiding bij Wimbledon, waarna hij de overstap maakt naar een amateurvereniging. Daar speelt hij drie jaar, tot ineens het grote Chelsea interesse toont. Defise twijfelt geen seconde: “Als een club als Chelsea wil dat je bij hun komt voetballen, dan hoef je daar echt niet over na te denken.”

Chelsea

Defise speelt slechts één jaar voor Chelsea, maar toch heeft hij daar de nodige indrukken opgedaan. “Je realiseert je echt pas hoe groot een club als Chelsea is als je daar het trainingscomplex op komt rijden. Alle faciliteiten die je als voetballer en als club nodig hebt, vind je daar.” Als je alleen AFC Wimbledon en een amateurclub gewend bent en je komt dan het Cobham Training Centre binnen rijden, gaat er inderdaad een wereld voor je open. Op het door Roman Abramovic gefinancierde complex vind je zo’n 30 trainingsvelden, indoor velden, meerdere fitnessruimtes, een sauna, zwembaden, revalidatieruimten, een mediaruimte: je kunt het zo gek niet bedenken of het is daar te vinden.

Niet alleen de faciliteiten maakten veel indruk op Defise: “Je loopt daar continu tussen de jongens van het eerste elftal en krijgt trainingen van grote spelers zoals John Terry en Frank Lampard. Daarnaast speelde ik in een team met een aantal ontzettend goede voetballers, die inmiddels naam gemaakt hebben in het Europese topvoetbal, zoals Armando Broja, Callum Hudson-Odoi en Reece James.”

Chelsea doet Defise een aanbieding, maar daar gaat hij niet op in. Southampton zit namelijk ook achter de middenvelder aan. Omdat de kans op een doorbraak bij Southampton groter is dan bij Chelsea, besluit Defise op z’n zeventiende naar St Mary’s te vertrekken.

Daar speelt hij in de onder 18 en later ook in de onder 23. “Ik heb veel geleerd bij Southampton en mezelf daar goed ontwikkeld, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik dicht bij het eerste elftal zat.” Een doorbraak in het eerste van Southampton komt er dan ook niet. 

Union St Gilloise

Deze zomer tekent Defise een contract dat hem tot ten minste 2023 aan de Brusselse club verbindt. “Ik had gehoopt bij Union mijn definitieve doorbraak in het betaald voetbal te kunnen maken. In de voorbereiding mocht ik met enige regelmaat minuten maken, maar een plek in het eerste elftal zat er niet in. Union draait als een trein, dus dan kom je er sowieso niet snel in.” Inderdaad: de Brusselaars staan een straatlengte voor op achtervolger Royal Antwerp. Opnieuw wordt Defise dus ‘veroordeeld’ tot het tweede elftal, totdat Helmond Sport zich deze winter voor hem meldt. Toch toont hij zich strijdbaar: “Ik wil laten zien wat ik kan bij Helmond Sport. Mijn doel is om volgend jaar een plek bij Union te veroveren.”

N’Golo Kanté

Op het moment dat Helmond Sport zich meldt, heeft Defise nog geen idee van het bestaan van onze club. “Ik hoorde van mijn zaakwaarnemer dat een Nederlands eerste divisie team me graag wilde huren en ik moest wel even research doen ja”, vertelt hij met een lach op z’n gezicht. “Mensen om me heen vertelden me dat die competitie een uitstekende plek is om je eerste stappen in het profvoetbal te zetten, dus ik grijp deze kans met beide handen aan.”

Het gaat nog niet allemaal even makkelijk, want ondanks dat Defise geboren is in België, spreekt hij geen woord Nederlands. “Dat is soms lastig, maar de groep helpt me uitstekend om het allemaal te begrijpen.”
Wat Defise wel al prima begrijpt: het spelletje. Met Defise haalt Helmond Sport een speler in huis die technisch is, graag vooruit voetbalt en handig is in de combinatie. Daarnaast is hij een echte balafpakker. Hij is hetzelfde type speler als N’Golo Kanté bijvoorbeeld ook is. Bij het noemen van die naam lacht Defise: “Daar word ik toevallig met enige regelmaat mee vergeleken.”

Bram van Leuken