Met SLOT-radio naar De Meer

Het was 2 september 1994. Met vaste maat Eric van den Hurk zit ik om vier uur al in de auto. Op weg naar Amsterdam. Ik ben op dat moment nog nooit in Stadion De Meer geweest. De plek waar Otto Versfeld … inderdaad. Op tijd weg, deze woensdag. We willen immers niet dat er weer zou gebeuren wat er tijdens de bekerfinale in en tegen Utrecht gebeurde. Toen Eric van den Hurk, die we sindsdien Eric van den Snurk noemen, de weg naar de Galgenwaard wel zei te weten. En we vervolgens het verslag van de eerste helft op de radio, in de auto hoorden. Nee, van deze Ajax – Helmond Sport wilden we niks missen.

Vroeg in een stadion zijn heeft zo zijn voordelen. Als we Adrie Koster, onze trainer, op het veld zien staan, pakken we onze kans. Via de spelerstunnel bereiken we het gras. Een bijzonder momentje altijd. Adrie vindt het wel grappig. Nuchter, aardig, een toonbeeld van beschaving deze trainer die later door voorzitter Van Baar op een schandalige manier op straat wordt gezet.

De spelers melden zich ondertussen voor de warming-up. Grote namen in het Ajax-shirt passeren ons. Rijkaard, Davids, de Boertjes, Overmars en verrek, hij was er toen al, Danny Blind. Daar is ook trainer Louis van Gaal. Een ideaal moment om onze plek op de perstribune in te nemen.

Veendam
De perstribune. In de dertien jaar dat ik, vooral samen met Eric, nagenoeg álle uitwedstrijden van Helmond Sport van commentaar mocht voorzien voor SLOT-radio, heb ik er heel wat gezien. Perstribunes en perskamers. Mooie herinneringen. Bijvoorbeeld aan de perskamer in Veendam. Ik herinner me nog dat Jan Schulting, de vader van shorttrackster Suzanne, daar trainer was. We waren er bij de eerste competitiewedstrijd. Ik weet de uitslag niet meer, maar ik zal nooit vergeten hoe de pers uit het Noorden de Veendam-trainer na die eerste wedstrijd al helemaal afslachtte. Niet te flauw.

Emmen
Mooie herinneringen bewaren we ook aan de uitwedstrijden tegen Emmen. Waar we nog een keer met een politiewagen met loeiende sirenes van de parkeerplaats af werden vervoerd omdat Emmen-supporters de Helmondse supportersbus met stenen bekogelden. Wij moesten mee in die bus, maar die kon natuurlijk niet op ons wachten. De politieauto bracht ons naar een parkeerplaats even buiten Emmen waar we veilig konden instappen.

Goale maken
Terug naar Amsterdam. Je weet dat het bijna niet mogelijk is, maar toch hoop je erop. Een verrassing. Rein van Duijnhoven is een prima keeper, achterin stond het goed met Jantje Martens, Wensley Ton, Maurice Verberne, Bertran Kreekels en Hans Meeuwsen. Voorin stond de onberekenbare Jeffrey Taihuttu. Talentvol en lastig, maar ‘goale maken’, was wel zijn professie. Op het middenveld stonden Marcel Peters, Gerrie Schuman, Edward Sijahailatua (fijn voor een radioverslaggever) en Roland van der Linden.

Zakelijk
De wedstrijd dan. Die was snel bekeken. Nog voordat de vele Helmondse bussen goed en wel leeg waren gestroomd, had Edgar Davids de 1-0 al binnen gewerkt. Ajax speelde zakelijk, Helmond Sport zag alle hoeken van De Meer. Even leken de Helmonders de rug nog te rechten, maar toen vlak voor rust Blind en Frank de Boer de 3-0 ruststand lieten aantekenen, was het wel klaar.

Invallers Dan Petersen, Peter van Vossen en Jari Litmanen (2x) zorgden ervoor dat met nog een kwartier te gaan de zevenklapper een feit was. Dat Wensley Ton vlak voor tijd nog de 7-1 maakte, was vooral voor hem leuk. De broertjes Ambro en Pieter de Vries vielen nog in, maar de zo gehoopte verrassing bleef uit.

SLOT-radio trok de stekkers uit de apparatuur. Toch mooi op het Ajax-veld gestaan. Én de hele wedstrijd gezien. Op naar Helmond!

Arnold Otten