Hoofdsponsor Van Esch keert terug bij Helmond Sport

HELMOND – Helmond Sport-directeur Leon Vlemmings vertrekt bij Helmond Sport. En ook het huidige, tweekoppige bestuur moet plaatsmaken. Philippe van Esch en Ari de Kimpe keren op hun beurt weer terug in de leiding van de betaaldvoetbalclub. ,,Er moet een compleet nieuw stadionplan komen.”

Bron: ED

Van Esch en De Kimpe hopen met de gemeente Helmond alsnog een akkoord te bereiken over het ontwerp van het nieuwe stadion op De Braak. Maar als het aan hoofdsponsor Van Esch ligt, dan belanden de huidige schetsen linea recta in de prullenbak. ,,Nu ziet het eruit als een anoniem stadionnetje. Het is onmogelijk om daarin succesvol te worden, ook qua exploitatie. Van begin tot einde voldoet het niet. We kunnen beter iets meer geduld hebben en iets meer geld uitgeven. Dan heb je er over veertig jaar nog steeds plezier van.”

De twee loyale clubsponsoren zijn al enige tijd informeel in overleg met het stadsbestuur, nadat de zittende leiding van Helmond Sport weigerde te tekenen voor de realisatie van de sport- en beleefcampus. Directeur Vlemmings en bestuursleden Eric van den Dungen en Willem van Zantvoort zijn nu gevraagd om op te stappen. Van Esch is van mening dat er fouten zijn gemaakt in het stadiondossier. In 2018 zette hij als voorzitter zelf een krabbel onder de plannen, enige tijd later verliet hij het bestuur.

Tering naar de nering

Helmond Sport kiest nu voor overleven, in plaats van groeien. De club kan niet tegelijkertijd investeren in een stadion én in een betere selectie; daarvoor mist de eerstedivisieclub simpelweg de inkomsten. Vlemmings zal niet worden vervangen. Van Esch: ,,We gaan de tering naar de nering zetten. De club staat er financieel niet goed voor.”

De voorbije jaren is het bij Helmond Sport een komen en gaan geweest van bestuursleden en directeurs. En ook in de route naar het nieuwe onderkomen vindt er dus weer een koerswijziging plaats. In 2018 werd het contract van Vlemmings nog opengebroken door Van Esch, die toentertijd voorzitter was. Hij tekende een verbintenis tot 2023. De afzwaaiend directeur wilde niet reageren op zijn gedwongen vertrek.

Van den Dungen: ,,We treden terug als bestuur, onze ego’s zijn gelukkig niet zo groot. Hopelijk komt de club er toch nog uit met de gemeente.”

Japans, geen Helmonds

De man achter hoofdsponsor Vescom geeft aan dat mensen in de leiding ‘een stap opzij hebben gezet’. ,,Meneer Vlemmings heeft heel hard gewerkt, maar is vastgelopen in het stadiondossier. We moeten met frisse mensen opnieuw rond de tafel”, zegt Van Esch. ,,Ergens in dit hele traject zijn we elkaar voorbijgelopen. Het is niemand zijn schuld. We spraken Japans met elkaar, in plaats van Helmonds. Maar we zullen terug naar de tekentafel moeten. Het huidige plan voldoet gewoon niet.”

Van Esch hoopt op korte termijn een nieuw bestuurslid te presenteren.

Wethouder Harrie van Dijk laat in een schriftelijke reactie weten: ,,Als gemeente vinden we het positief dat er mensen opstaan om de schouders onder Helmond Sport te zetten. Hopelijk komen we een stap dichterbij om te komen tot een sport- en beleefcampus, mét Helmond Sport.”