Op de snelweg naar Huissen

De uitslag Helmond Sport – Cambuur? Léon Hese zucht achter het stuur van zijn auto. “Ík heb bij beide clubs mooie jaren gehad. Helmond Sport had toen een sterk team. Ik weet nog dat we in de nacompetitie tegen Sparta om een plaats in de eredivisie moesten spelen. Maar ook bij Cambuur heb ik altijd met veel plezier gespeeld.”

Hese rijdt laat op de avond terug naar Huissen. Hij heeft zo juist in de Johan Cruijff ArenA bijscholingspunten gehaald om het trainersvak weer op te kunnen pakken. Hij is nu video-analist en, dankzij corona, dispensatie assistent-trainer bij Tweede Divisie-vereniging TEC in Tiel, maar wil graag weer tussen de spelers staan en het gras ruiken.

Eindhoven
Op jonge leeftijd zag PSV bij de jeugd van Vitesse zijn talent en haalde Leon Hese naar Eindhoven. Tot een echte doorbraak in het eerste team kwam het niet. Hij moest opboksen tegen spelers als Kevin Hofland, Ernest Faber en André Ooijer. Geen misselijke namen. Twee kruisbandblessures hielpen ook niet mee om de laatste stap te zetten. Op huurbasis in 2002 naar FC Eindhoven was een logische vervolgstap. “Veel jongens van PSV stapten toen over naar FC Eindhoven. Van jeugdcompetities bij PSV naar het echte werk bij FC Eindhoven. Je speelde vaak tegen ervaren eredivisiespelers die afbouwden in de eerste divisie. Het was een mooie ervaring.”

Helmond
“FC Eindhoven speelde toen onderaan in de eerste divisie en Helmond Sport draaide elk jaar goed mee. Ik kon terug naar PSV-jeugd, maar koos in 2003 voor een verhuurperiode bij Helmond Sport.” De club kreeg er een ‘voetballende’ centrumverdediger bij. “Na mijn zware blessure bij PSV ben ik van middenvelder omgeschoold tot verdediger. Natuurlijk moest je af en toe de mouwen opstropen, maar ik moest het vooral van mijn voetballende kwaliteiten hebben.” In zijn Helmondse jaren speelde Helmond Sport altijd bovenin. Een plaats bij de eerste vijf was een normale zaak. Helmonder werd Hese niet. “Ik woonde in mijn PSV-tijd in een appartement in Strijp in Eindhoven en reed op en neer. Toen Helmond Sport me overnam reed ik van Arnhem naar Helmond en kreeg dus niet veel mee van de stad.”

Volksclubs
“Het was een echte volksclub. Ik had het erg goed naar mijn zin.” Hese speelde drie jaar in Helmond en koos toen vervolgens voor De Graafschap en Cambuur. “Ook echte volksclubs.” Wat hij ook bleef doen was op en neer pendelen. Hij kocht een huis in Huissen, tegen Arnhem aan, waar destijds zijn ex-vrouw en kinderen hun vaste stek kregen. De Graafschap was in de buurt en naar Leeuwarden pendelen vond Hese ook geen probleem.

Thuis
Pratend achter het stuur van zijn auto, maakt Hese geen keuze. Beide clubs zijn hem even lief. Maar de club die hem het nauwst aan het hart ligt, is natuurlijk ‘FC Hese’, het thuisfront: Marieke, Julian (11), Chloé (8) en Vinn (2). De club waar hij altijd vele kilometers voor aflegt. De club met een levenslang contract.

Tekst: Jan-Willem van den Enden