Opmars Bryan van Hove smaakt naar meer

Hij mocht in de voorbereiding al een helft meedoen tegen Gemert, testte vervolgens positief op corona en moest daarom een groot gedeelte van de voorbereiding missen. Bryan van Hove knokte zich terug en werd voor dat harde werken beloond met een aantal invalbeurten en zelfs al twee basisplekken. De felle, graag opkomende linksback maakt een goede periode door, die misschien wel naar meer smaakt. Rond de Toss sprak de jonge Limburger in aanloop naar het duel met Roda JC.

De geboren Weertenaar speelde in de jeugd van PSV, waar hij het uiteindelijk tot de onder 17 schopte: “Ik was 16 en moest toen de overstap maken naar de onder 19. Ik was fysiek niet klaar voor die stap, maar bij PSV ligt de lat gewoon hoog, dus geduld hebben ze niet met je. Ik kon die stap fysiek niet aan door een groeiachterstand vanwege een glutenallergie. Het was voor beide partijen beter om uit elkaar te gaan.” En zo geschiedde: PSV werd verlaten en ingeruild voor Roda JC, waar Van Hove wel veel speeltijd genoot.

De ontwikkeling verliep goed, zo goed dat hij binnen no-time werd doorgeschoven naar de Limburgse beloften. Van Hove werd regelmatig bij de selectie van het eerste elftal gehaald, maar tot een debuut in het eerste elftal zou het nooit komen: “Ik heb de afgelopen twee seizoenen regelmatig bij de selectie van Roda 1 gezeten, maar de keuze van de trainer viel telkens op iemand anders. Vandaar dat ik ervoor koos om naar Helmond Sport te komen. Hier krijg ik wel de kans.”

Nederland/België

Zoals gezegd is Van Hove een geboren Weertenaar. Toch mag hij ook uitkomen voor de Belgische nationale ploeg, zijn vader is namelijk een Belg en zijn moeder heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij zou dus voor zowel Nederland als België uit mogen komen. Sterker nog, dat gebeurde ook bijna. Van Hove ontving een uitnodiging voor Nederland -15, maar dat ging niet door omdat er toen veel onduidelijkheid was over de regels voor spelers met een dubbele nationaliteit. Van Hove daarover: “De KNVB wilde me graag bij Nederland hebben, maar zij twijfelden of dat wel mocht omdat mijn vader Belgisch is. Tegenwoordig is het veel makkelijker voor spelers met een dubbele nationaliteit. Volgens mij mag je in de jeugd zonder problemen voor beide landen uitkomen. Het is niet zo streng in de jeugd als bij de A-internationals.”

België pakte wel door en nodigde Van Hove uit voor een interland met de onder 17. De interlandcarrière van Van Hove bleef beperkt tot één (jeugd)interland voor de ‘Rode Duivels’.

Voetbalgezin

Bryan is niet de enige in huize Van Hove met liefde voor voetbal. Zijn jongere broer Collin doorliep een groot gedeelte van de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Daarna liep hij nog stage bij VVV Venlo, maar uiteindelijk genoot een maatschappelijke carrière de voorkeur van de jongste van de twee broers.
Dat lag bij Bryan wel anders, hij vecht voor zijn kansen in het betaald voetbal, met vader Eddy aan zijn zijde: “Mijn vader is al van jongs af aan mijn trainer geweest en helpt me om mijn droom werkelijkheid te laten worden: doorbreken in het betaald voetbal. Hij ziet veel van me en weet me altijd te vertellen wat er beter kan.”

Contract

Van Hove speelt momenteel op amateurbasis bij Helmond Sport. Dat wil zeggen hij slechts voor een onkostenvergoeding op De Braak speelt. In zijn tijd bij Roda JC rondde hij een opleiding als personal trainer af aan het CIOS in Sittard en daar maakt hij buiten het voetballen om nu ook zijn werk van: “Als ik niet met voetballen bezig ben, dan ben ik in Weert in de sportschool te vinden als een soort personal trainer. Het combineren van die twee gaat me prima af tot nu toe. Het ligt natuurlijk ook in elkaars verlengde: trainen met het team op het veld en voor jezelf trainen in de sportschool.”

Van Hove vecht voor zijn kansen op speeltijd in Helmond. Dat leek op voorhand een helse opgave, wetende dat hij de vorig seizoen prima presterende Dean van der Sluijs voor zich moet dulden. Toch dwingt Van Hove kansen af. Zo mocht hij tegen Venlo bij rust invallen voor de zojuist genoemde Van der Sluijs en dat wierp z’n vruchten af: hij viel sterk in en werd daarvoor beloond met basisplekken thuis tegen Jong Ajax en uit bij FC Dordrecht. Van Hove over zijn debuut: “Als je dan de kans krijgt, moet je je heel goed realiseren dat je het nú moet laten zien. Dat zorgde bij mij gelukkig niet voor extra druk, maar juist voor extra focus. Ik was blij verrast toen ik hoorde dat ik tegen Ajax en Dordt ineens in de basis begon. Dat betekende dus dat ik een goede indruk had achtergelaten in Venlo.”
Tot nu toe waren de wedstrijden tegen Ajax en Dordrecht de enige basisplekken voor Van Hove. Tegen ADO Den Haag moest hij weer genoegen nemen met een plek op de bank, omdat Van der Sluijs toen de voorkeur genoot van Boessen.

Van Hove zal dus wederom hard moeten werken voor zijn kansen. Door zich te laten zien en door minuten te maken hoopt hij in aanmerking te komen voor een contractuele verbintenis in Helmond. Hij lijkt in ieder geval op de goede weg.

Tegenstander Roda JC

Zoals gezegd is Roda JC dus de ex-werkgever van Van Hove en tevens de tegenstander op vrijdagavond 5 november. Van Hove hoopt natuurlijk op speeltijd: “Ik ben niet rancuneus, maar wil natuurlijk wel laten zien dat men er bij Roda naast zat om me geen kansen te geven.”
De ideale wedstrijd voor Van Hove is dan ook eentje met speeltijd voor hem, een overwinning van Helmond en wederom een hele goede sfeer in het stadion, want daar geniet Van Hove met volle teugen van!

Bram van Leuken