Otto was een fantastische keeper

Gedenkwaardige spelers heeft onze club altijd wel gehad. Een van de aardigste heb ik altijd onze weergaloze doelman Otto Versfeld gevonden, die volgens mij zelfs ooit Piet Schrijvers van de eerste plaats van de keepersranglijst verdrong.

Zijn mooiste uitspraak deed hij, toen hij te gast was in een van die roemruchte talkshows van Sonja Barend. Sonja hanteerde altijd ‘de week’: op zeven stoelen zaten zeven hoofdrolspelers van de afgelopen weekdagen. Otto werd daarvoor uitgenodigd en zat op de stoel van de dag, waarop de meest besproken penalty van de eeuw plaatsvond: het roemruchte een-tweetje van Johan Cruijff en Jesper Olsen (5 december 1982: Ajax-Helmond Sport, wat een affiche!). Sonja vroeg toen zoiets van: “Hoe was het nou, om het lachertje van heel Europa c.q. de wereld te zijn, immers zowat alle zenders hebben de penalty laten zien?”, waarop Otto reageerde met: “U hebt het niet gesnapt, mevrouw Barend! De ware toedracht was: Cruijff neemt een aanloop, kijkt en denkt in dezelfde seconde: verdomme, daar staat Otto Versfeld, ik moet iets heel bijzonders verzinnen, en speelde toen de bal naar Olsen.” Wereldklasse, zo’n antwoord.

Als Otto te midden van de anderen voor de wedstrijd het veld op kwam en naar de goal wilde lopen, riep er altijd één supporter: “Otto!”, en wenkte hem. Otto liep dan naar de kant, kreeg een pakje Stimorol cadeau en draaide weer om, om zich bij de rest van het team te voegen. Als hij dan tien meter verder was, werd hij teruggeroepen (“Otto!”) en op zijn vragende blik zei de betreffende man: “Irluk daile Otto!” Aldus geschiedde.

Otto was een fantastische keeper.

Bert Kuijpers,

Voormalig stadsdichter van Helmond

Fotobijschrift: Otto Versfeld gaat op de schouders na het behalen van promotie naar de Eredivisie in 1982. (Foto: DCI Media)