Oude liefde roest niet

Toen Arnold Otten, in de jaren negentig werkzaam in het onderwijs, zich wilde oriënteren op een carrièreswitch als professioneel tekstschrijver, was een proefinterview voor weekblad De Traverse over het aanstellen van Gijs de Ruiter als commercieel manager bij Helmond Sport zijn eerste professionele contact met de betaaldvoetbalvereniging op sportpark De Braak. Het begin van een innige band, die in april 2022 was losser werd. Fysiek weliswaar, maar toch. Arnold en zijn vrouw Arwen verhuisden vorig jaar naar het Spaanse Sevilla, maar blijven op afstand het wel en wee van hun clubje volgen.

“Als ‘menneke’ ging ik eind jaren zestig al kijken naar Helmond Sport. Naar mannen zoals Gerrie van Berlo en Antoon Honings.” Maar het bleef niet bij kijken vanaf de zijlijn. “Door die carrièreswitch als tekstschrijver werd mijn relatie met Helmond Sport hechter. Ik schreef krantenartikelen over Helmond Sport, was jarenlang radioverslaggever van omroep SLOT bij uitwedstrijden en verzorgde het programmaboekje en de magazines.” 

Buitenland
Arnold leek niet weg te branden van De Braak. Totdat de buitenwacht vorig jaar hoorde van de plannen van Arnold en zijn vrouw. “Onze kinderen wonen in het buitenland. Onze dochter in Praag en onze zoon, vanwege zijn wildwaterkano-activiteiten, in het Zuid-Franse Pau.’’ Die drang om in het buitenland te gaan wonen hebben ze niet van vreemden. “Het begon bij ons ook te kriebelen. Toen we op een gegeven moment het Spaanse Sevilla bezochten, wisten we dat dit de stad was die bij ons past.’

Stoute schoenen
April vorig jaar trokken ze de stoute schoenen aan. Hun huis werd voor een jaar verhuurd, zodat de navelstreng met Helmond nog niet helemaal verbroken hoefde te worden. Bijna een jaar later hebben ze die laatste escape toch doorgesneden. “Ons huis staat te koop,” meldt hij resoluut. “Daar is COVID eigenlijk debet aan. In die tijd heb ik veel interviews met videobellen gedaan en dat ging prima. Je merkt dat mensen daaraan wennen. Vanuit Sevilla mensen in Helmond en regio interviewen gaat prima. Ik kan hier even goed werken als in Helmond. Toch ben ik nog regelmatig een weekje in Helmond en ga nog echt bij mensen op bezoek voor een interview. Ik plan het altijd zo dat er een zaterdag bij zit. Dan kan ik een visje eten op de markt en als Helmond Sport thuis speelt, probeer ik van de partij te zijn!”

Ingeburgerd
Inmiddels zijn Arnold en zijn vrouw al aardig ingeburgerd en hebben ze naast Helmond Sport een andere voetballiefde gevonden. “Sevilla heeft twee voetbalclubs: Real Betis Sevilla en Sevilla FC. Gevoelsmatig hebben we eigenlijk meer op met Betis, maar bij Betis is het moeilijker aan betaalbare kaarten te komen dan bij Sevilla FC en dus gaan we regelmatig naar Estadio Ramon Sanchez Pizjuan, de equivalent van De Braak. En in Sevilla, geloof het of niet, wonen best veel Helmonders! Als PSV in februari voor de Europa League uit tegen Sevilla FC moet spelen, krijgen we Helmonders over de vloer.’ Het gaat goed met Arnold en zijn vrouw. Ze hebben hun wereld verbreed, maar zijn hun basis trouw gebleven. Oude liefde roest niet!    

Tekst: Jan-Willem van den Enden