Poorten naar de toekomst

Tegenover mij zat Nyron Wau, hoofd-opleidingen Helmond Sport. Doel van het gesprek was informatie verzamelen over de jeugdopleiding voor een artikeltje in de nieuwe Helmondse huis-aan-huiskrant. De jeugdopleiding bestaat drie jaar en moet uitgroeien tot hofleverancier van het eerste elftal. Over een paar jaar moeten de regionale talenten doorstromen. Een mooi vooruitzicht.

Opeens werd het interview onderbroken. De ringtone van de mobiele telefoon van Nyron klonk. Terwijl Nyron de ringtone  wegdrukte, sloot ik even mijn ogen.  

Visioen

Er gebeurde iets raars. In sneltreinvaart kwamen de ramen van de hal van de businessclub op me af. De ramen waartegen transparante zwartwitfoto’s van het rijke verleden van Helmond Sport geplakt zijn. De glasfoto’s veranderden in prachtige kleurrijke glas-in-loodramen van sportheiligen uit het verleden en de hal veranderde in een indrukwekkende kathedraal, die de Sagrada Familia in Barcelona liet verbleken. Ik waande me in de heiligheid van Helmond Sport. Sint Lambert voorzag ons weer van een wonderbaarlijk mooie goal. Logisch dat clubtopscoorder en schutter Lambert Kreekels vernoemd is naar Lambertus, de schutspatroon van Helmond. Sint Tiny van de Putten duwde zijn Samson-lichaam tegen zijn tegenstander aan en maakte, net als Mozes tijden de exodus, de weg vrij voor succes en geluk in het Heilige Land en de foto’s van oude elftallen waren de twaalf apostelen: elf spelers en een trainer. Jongens uit Helmond en de regio, die aangewakkerd door vurige tongen het vuur uit hun sloffen liepen en in 1982 de hel twee seizoenen voor de hemel verruild hebben. In die tijd heette de club Hemel Sport. Maar opeens schoven de glas-in-loodramen weer terug naar hun oorspronkelijke plaats en viel het hoge plafond van de kathedraal als een vallende ster naar beneden en veranderde snel in het plafond van de hal van de businessclub.

Visie

Ik opende mijn ogen en keek weer in de ogen van Nyron, die geduldig wachtte op het vervolg van het interview. Maar ik voelde dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. In die fractie van een seconde had ik gezien welke toekomst Helmond Sport te wachten staat. De heiligen uit het verleden hadden me de weg gewezen. Een regionaal team gaat ons succes brengen. De heilige Lambert had laten zien dat het kan. Moest ik mijn wonderbaarlijk visioen uitleggen aan Nyron? Ik geloof het niet. In zijn ogen zag ik dat hij mijn visioen kende. Nyron gelooft erin dat over een paar jaar zijn jongens, net als de twaalf apostelen, de visie van de Academy gaan verspreiden op het kunstgras van het nieuwe stadion. En terecht, een nieuwe visie moet vertaald worden in een nieuwe omgeving. Toch plaats ik hier een kanttekening: de nieuwe visie is natuurlijk een oude visie. Het wordt de revival van het verleden. De moderne Brainportgedachte gaat, net zoals het traditionele fabrieksverleden, uit van verbinden van aanwezige talenten. Die weg gaat Helmond Sport ook op. En dat moet ook in een automotive-stad.

Prominent plaatsje

Ik weet dat de plannen voor het nieuwe stadion grotendeels klaar zijn. Toch wil ik pleiten om de ramen van de hal van de businessclub een prominent plaatsje te geven in het nieuwe stadion. Dat zijn de poorten die de weg naar de hemel wijzen. De les uit het verleden en de sleutel van succes voor de toekomst.

Jan-Willem van den Enden