‘Raoul Henar is ons nooit vergeten’

Het was in de rust van de wedstrijd tegen Roda JC toen we een ‘date’ planden met Diana Thielen. Haar man Theo zat erbij en vond het goed. In Vak B, waar dit alles zich afspeelde, doet niemand moeilijk. Het is een vak met al jarenlang de vertrouwde gezichten. En af en toe wat veranderingen, sinds Stijn van Gassel bij Excelsior speelt zien we zijn familieleden niet meer. En Karel de Haas is vanwege zijn lichamelijke conditie naar een ander vak moeten verhuizen. Maar er blijft een soort van ‘harde kern’ in Vak B. Diana hoort daar zeer zeker bij.

“Maar jullie hebben mij al eens geïnterviewd”, was haar eerste reactie toen we haar vroegen. En dus had ze het bewijs klaarliggen toen we bij haar op bezoek kwamen. In het ‘Helmond Sport Journaal’, jaargang 8 nr. 3 van 2006, staat ze inderdaad ‘jong en onschuldig’ te stralen op een prachtige foto in de rubriek Supporter in Beeld. En veel van wat ze daar vertelt vindt ze nog steeds. Jan van Dijk de beste trainer die in Helmond heeft gewerkt en Roy Hendriksen en Dennis van Es, maar ook Erik Vink, behoren tot de beste spelers uit de clubgeschiedenis.

Diana is geboren in het Haagje. Haar belangstelling voor voetbal werd gewekt door de dames van HVV. Daar speelde ze als laatste ‘man’, daarna keek ze de wedstrijd van het 1e elftal met daarin onder andere Gerrie van Berlo en keeper Coolen. Toen ze de verpleging in ging, moest ze het voetbal vaarwelzeggen. Maar jaren later, toen ze met manlief Theo in Brouwhuis woonde en hun kinderen bij Bruheze gingen voetballen, bloeide de liefde voor het voetbal weer op. Helmond Sport kwam in haar leven toen de man van haar vriendin Helène haar een keer mee vroeg naar een wedstrijd. Vanaf dat moment kocht ze elk jaar een seizoenkaart.

Ze herinnert zich John de Wolf en Juul Ellerman, maar ook Frank van de Weyer. Dat kwam vooral omdat ze in die periode op Vak B achter haar iemand heel hard hoorde roepen: ‘Hé, Van de Weyer, haalt die zak erpel ’s van oewe rug!’
Ze maakte een tijdje deel uit van de Supportersraad van Helmond Sport. Een initiatief van de club met als doel het laten meedenken van supporters over zaken aangaande Helmond Sport. Ze deed dat niet lang, ‘het werd te veel gericht op de harde kern.’

“Ik heb heel goede herinneringen aan Raoul Henar. Die tikte er heel veel in en heeft volgens mij een seizoen gehad met wel 31 doelpunten. Helène en ik bedachten toen de ‘Raoul-teller’, een spandoek gemaakt door Helène waarin je steeds een nieuw nummer kon maken. Elke keer als Henar scoorde moesten we het trapje af om dat nummer te veranderen. Hij vond dat geweldig. Hij is ons nooit vergeten, want toen hij jaren later in Almere woonde stuurde hij ons geboortekaartjes van zijn kinderen.”

Als we een foto gaan maken haalt ze haar rode Heel Helmond Sport-hoodie tevoorschijn. Toen Heel Helmond Support het Elkerliek Ziekenhuis vorig jaar een aantal van die hoodies schonk, vonden haar collega’s dat Diana er eentje verdiende. Ze werkt als avondpendel in het ziekenhuis, wat inhoudt dat ze als een soort manusje-van-alles overal komt waar hulp nodig is. Dus werd haar dat presentje zeer gegund. Ook natuurlijk omdat ze weten dat Diana een diehard-supporter van Helmond Sport is. Of zoals ze het zelf zegt: “Eens een supporter, altijd een supporter. In goede én in slechte tijden.”

Jan Driessen