Scoren dankzij centerfold

Vorig seizoen had de dame op de centerfold van het programmablad Rond de Toss het net gered. Een minuscuul stuk luxe ondergoed hield de enthousiaste aanhang van de totale overwinning af. Alsof een snoeiharde bal op goal tijdens een wedstrijd, waarin de regen met bakken uit de hemel valt, op de blubberige doellijn opeens alle snelheid verliest en stilvalt.

De toeschouwers waren teleurgesteld. Als in het afgelopen seizoen elke thuiswedstrijd in het laatste kwartier Helmond Sport scoorde werd op de middenpagina van de volgende Rond de Toss een kledingstuk van de struise dame verwijderd. En als bonus bij een thuisoverwinning ook nog eens een extra kledingstuk. Een gouden greep van Rond de Toss.

Trauma

Voor iedere thuiswedstrijd was er een run op het programmaboekje. Hoe zou de middenpagina er nu uitzien? Het trauma van de afgelopen jaren dat het in het laatste kwartier tijdens een thuiswedstrijd mis dreigde te lopen was opeens verdwenen. In de 75ste minuut veranderde De Braak nu steevast in een heksenketel. Enthousiast schreeuwden mensen hun kelen schor en gingen voor een dubbele overwinning: een goal en een kledingstuk minder! ‘Seks sells’ reageerden de criticasters. ‘Nee’, verklaarde de redactie van Rond de Toss: ‘Suggestie sells. De jongedame heeft zoveel kledingstukken aan, dat de kans klein is, dat ze in haar evakostuum, inclusief nietje, op de middenpagina komt te prijken.’

Crowdfundactie

Daar dacht de harde kern van Helmond Sport anders over. Midden vorig seizoen hadden ze al snel door dat met deze selectie de dame er gemakkelijk zonder haarscheuren vanaf zou komen. Er werd een grandioze crowdfundingsactie gestart en in mum van tijd werd een gigantisch bedrag bij elkaar gesprokkeld. In de winterstop overhandigde de supportersgroep een flink bedrag aan het bestuur, dat op haar beurt een scorende spits uit Brazilië wist te strikken voor een huurcontract. En met succes: de kledingstukken vlogen de Rond de Toss uit. Maar de actie kwam te laat. Op het scheiden van de markt grepen de toeschouwers net mis. De dame had het net gered.

Klerenkast

De harde kern zat niet bij de pakken neer. Dit zou ze niet meer gebeuren. Wederom een crowdfundingsactie en een paar bereidwillige sponsors. In juli kopte het Eindhovense Dagblad dat Helmond Sport een spits van formaat had weten te strikken. De harde kern wreef zich al in de handen en de centerfolddame vreesde dat ze haar hele klerenkast moest aantrekken om ongeschonden uit de strijd te komen. Ook de redactie van Rond de Toss doneerde de dame enkele kledingstukken, zodat de aanhang een beetje beduusd keek toen ze de centerfold van de eerste Rond de Toss zagen: een dame die zo van de ijsvlakte van Siberië geplukt zou kunnen zijn.

Voorzitter

Snel werd de spits tijdens de warming-up bij de afrastering even apart genomen en werd hem een bonus beloofd. Het zouden hete weken moeten worden om de ijskoningin te laten ontdooien. En hoe keek het bestuur tegen deze actie aan? Zolang de jongedame er netjes bij lag, was er niets aan de hand. Sterker nog: het bestuur droomde al stiekem van promotie. Deze enthousiasmerende actie van Rond de Toss stuwde de club op naar ongekende hoogte. Als dat op de ranglijst ook zo vertaald zou worden, zou niets een fantastisch seizoen in de weg staan. ‘Suggestie sells’, mompelde de voorzitter, toen de aftrap voor de wedstrijd verricht was en het publiek gezongen had voor welke club ze waren. Helmond Sport zou een mooi seizoen tegemoet gaan.

Jan-Willem van den Enden