Secondedoelpunt

In vroeger tijden werd ieder exemplaar van Rondom de Toss nog zorgvuldig voorzien van een gestempeld nummer, dat kans bood op een mooie prijs: het roemruchte secondedoelpunt. Werd er gescoord in de op jouw boekje vermelde seconde, dan was je de glorieuze winnaar.

Ik herinner mij nog heel goed een wedstrijd tegen Fortuna Sittard in een grijs verleden, waarin na circa 637 seconden de 1-0 viel en uit de luidspreker klonk: “Dames en heren, het eerste secondedoelpunt is gevallen op nummer 637. De winnaar krijgt een gratis jaarabonnement op het Helmonds Dagblad.” De aard van de prijs verraadt al, hoelang het geleden is. Even later: 1-1. “Het tweede secondedoelpunt is gevallen op nummer 958. De winnaar krijgt een gratis halfjaarabonnement op het Helmonds Dagblad.” En bij 2-1: “De winnaar krijgt een gratis kwartaalabonnement op het Helmonds Dagblad.” Waarop een alerte, echt Helmondse toeschouwer achter de goal opmerkte: “Oech hee, as’t hier vandaag 7-1 wordt, moette ’m rondbrengen.”

Jammer, dat dat secondedoelpunt niet meer of nog niet weer bestaat. Dan hadden we allemaal samen toch kunnen regelen, dat we met ingang van aanstaande maandag met een aantal mensen die krant 6 weken met plezier rond zouden brengen, al is het tegenwoordig het Eindhovens Dagblad. Het is een kwestie van winnen. Zullen we dat maar afspreken? De wedstrijd van vanavond is er een, die de gelegenheid biedt voor een gezonde revanche. Wij hebben immers met de Woudensteiners nog een beker-appeltje te schillen en dat moeten we met z’n allen toch voor elkaar krijgen. Excelsior is latijn voor ‘hogerop’. Laat dat vandaag voor ons gelden. Veel plezier, ook voor de tv!

Bert Kuijpers,

Voormalig stadsdichter van Helmond