Stadion weer een stapje dichterbij

Het definitieve ontwerp van het stadion is een dezer dagen klaar om er een handtekening onder te zetten. In deze uitgave van Rond de Toss de laatste nieuwtjes. En wil je alles en nóg meer weten, dan ben je van harte welkom op de informatieavond die komende week op het programma staat. In deze RDT vertelt voorzitter Philippe van Esch alvast hoe het ervoor staat.

Dus: Hoe staat het ervoor?

Philippe: “Goed! De fase van het definitieve ontwerp is de fase waarin een ontwikkeling onomkeerbaar wordt. We zitten mooi op schema. Zoals het er nu naar uitziet is het stadion rond de jaarwisseling van 2023 naar 2024 klaar. Dan zou het opgeleverd kunnen worden. Uiteraard moet er dan nog het een en ander aan de inrichting gebeuren, maar het vooruitzicht is in ieder geval heel mooi.”

Ben je tevreden?

Philippe: “Absoluut. Kijk, natuurlijk blijven er dingen die je liever wat anders had gezien. Liever geen kunstgras, liever 6.000 plaatsen in plaats van 3.600, maar over het geheel genomen denk ik dat we allemaal heel blij mogen zijn met het nieuwe stadion en met de uitstraling van dat stadion.”

Een tijdje geleden stortte er een tribune in bij NEC. Dan schrik je even?

Philippe: “Nou, dan ga je wel even nadenken, ja. We hebben meteen aangegeven dat die constructies goed doorgerekend moeten worden. En we moeten niet helemaal aan de onderkant van de toleranties gaan zitten, maar liever wat hoger. Een mooi stadion dat niet veilig is, dat wil niemand op zijn geweten hebben.”

Dan de kosten. De nieuwe Kuip gaat niet door vanwege de stijgende bouwkosten. Lopen wij dat risico ook?

Philippe: “Nou, dat hoop en geloof ik niet. Bovendien hebben wij daar geen invloed op. Wij huren het stadion straks, dus eventueel oplopende bouwkosten hebben voor ons geen gevolgen.”

De Academy gaat een belangrijke rol krijgen in het stadion?

Philippe: “Zeker. Dat wordt echt een van de paradepaardjes. Ze krijgen hun kleedkamers, trainers- en spreekkamers aan de kant van SV De Braak. Dat is apart van de proftak, maar daar is bewust voor gekozen. Zo kunnen ze hun eigen identiteit ontwikkelen.”

Ook het supportershome komt aan die kant?

Philippe: “Ja, het supportershome komt ook aan de oostkant van het stadion. Op de eerste verdieping met een prachtig zicht op het veld en een eigen in- en uitgang. We willen ook als er niet gevoetbald wordt wat meer leven in de brouwerij. Deze ruimte leent zich er prima voor om ook activiteiten buiten de wedstrijddagen om te organiseren.”

En de businessclub?

Philippe: “We zijn nog bezig met de exacte invulling daarvan en van de omgeving. Ook hier willen we meer leven. Een van de opties is om te kijken naar een vestiging van een restaurant of een Starbucks-achtige formule. Natuurlijk wordt de ontvangst van onze sponsoren de hoofdzaak, maar we zijn op zoek naar een mooie win-win. Het moet bruisen op De Braak.”

Hoe is de kleedaccommodatie voor de spelers?

Philippe: “Die is helemaal aangepast aan de eisen van deze tijd. Er komt een ijsbad in en vooral veel meer mogelijkheden om data en beelden te bekijken. Dat geldt overigens voor het hele stadion. Data, wifi, de elektronische mogelijkheden moeten volledig op orde zijn.”

Tot slot de uitstraling. Wat vind je?

Philippe: “Ik vind dat die uitstraling, met ook die mooie aanlichting erg fraai is. Zeker die spanten en de hele schil rond het stadion geven het een stoer en modern uiterlijk. Het hele proces heeft even geduurd, maar hier mogen we met z’n allen heel trots op zijn.”

Arnold Otten