‘Supporters kunnen ons nét dat extra steuntje in de rug geven’

Na afloop van de met 3-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen KV Mechelen -21 spreken we met trainer Wil Boessen. We blikken kort terug op afgelopen jaar, maar kijken vooral vooruit naar het aankomende seizoen, de ambities van de club en natuurlijk van Boessen zelf.

Hebben jij en Helmond Sport afgelopen seizoen het maximale eruit weten te halen?

Zeker weten! Als je ziet waar we vandaan komen dan hebben we het uitstekend gedaan afgelopen seizoen. We hebben Helmond Sport haar gezicht weer terug kunnen geven, door de meeste wedstrijden aanvallend te durven en te kunnen spelen.

We hebben met Helmond Sport tot kort voor het einde van de competitie meegedaan om de play-offplekken, dat was aan het einde van het seizoen daarvoor zo’n beetje ondenkbaar. Uiteindelijk is het nog jammer dat je door twee gelijke spelen op het einde van plek 9 naar plek 12 zakt. Anderzijds is het niet eens zo erg dat we nog op plek 12 geëindigd zijn, met het oog op het aanstaande seizoen. Als je op plek 9 eindigt wordt het een uiterst lastig verhaal om dat het seizoen daarop te evenaren of te verbeteren.

Helmond Sport is deze transferwindow een aantal sterkhouders kwijtgeraakt. Is dat verlies naar behoren opgevangen?

De kwaliteiten van sommige vertrokken spelers zijn bijna niet op te vangen. Lance Duijvestijn en Karim Loukili hadden bijvoorbeeld zulke specifieke kwaliteiten, dat het enorm lastig wordt om dat op een goede manier op te vangen. Desondanks hebben we tot op heden een mooie selectie op de been staan. We hebben nu spelers gehaald die andere kwaliteiten hebben dan wat we aanvankelijk in de selectie hadden en daarnaast hebben we momenteel veel onderlinge concurrentie.

Als Helmond Sport het vorige seizoen minimaal evenaart, heb je dan je doelstelling behaald?

We hebben vorig seizoen een uitstekend seizoen gedraaid. Het is nu de taak aan ons, bestuur en technische staf, om voor stabiliteit binnen Helmond Sport te zorgen. We moeten ervoor waken dat vorig seizoen een incident was. Het is zaak dat we er nu voor zorgen dat we de komende jaren gewoon structureel mee gaan doen om de play-off plekken. Dat wil niet zeggen dat we de play-offs ook echt keer op keer moeten halen, maar we willen net als vorig seizoen meedoen en zo hopen we stapje voor stapje progressie te boeken.

Je hebt afgelopen seizoen je contract verlengd. Wil je daarmee bij Helmond Sport aan iets bouwen, of mik je via Helmond op een stap hogerop?

Ik geloof zelf niet in stapjes maken. Ik ben op dit moment blij dat ik bij Helmond Sport mag werken en daar mag bouwen aan de stabiliteit van de club.

Natuurlijk mikt elke trainer op het hoogste niveau. Maar ik ben nu tien jaar actief als hoofdtrainer en daarmee zit ik in een fase van mijn carrière dat ik niet meer tegen elke prijs op het hoogste niveau wil werken.

Wat kunnen we verwachten van het spel van Helmond Sport aankomend seizoen?

We hebben nagenoeg het hele afgelopen seizoen 4-3-3 met één controleur en twee aanvallende middenvelders gespeeld. Dat zal normaliter ook aankomend seizoen zo zijn. Natuurlijk hebben we nu op meerdere posities een andere speler staan. Het is nu vooral een kwestie van het zoeken naar flexibiliteit binnen het spelsysteem: zetten we druk diep op de helft van de tegenstander, laten we ze komen, drukken we vanaf het midden, of vanaf de zijkanten, enzovoort. Afhankelijk van de tegenstander die je treft, moet je het spelsysteem op verschillende manieren in kunnen vullen.

Heb je nog een laatste woord voor de supporters?

Ondanks dat we nagenoeg het hele vorige seizoen zonder publiek hebben gespeeld, hebben we geregeld de steun van de supporters gezien en gevoeld. Vooral het onthaal toen we uit Doetinchem kwamen was fantastisch. Mooi om de waardering van de supporters op die manier te krijgen.

We kijken ernaar uit om aankomend seizoen weer in een gevuld SolarUnie Stadion te mogen spelen. De supporters kunnen ons net dat extra steuntje in de rug geven waardoor wij meer thuiswedstrijden gaan winnen.

Bram van Leuken