Supporters Niels en Stijn Habraken aan het woord

Niels en Stijn Habraken – vader en zoon – lopen al even rond op de Braak. Inmiddels zijn ze ook te vinden bij het gros van de uitwedstrijden van onze club. Niels ‘besmette’ zijn zoon al op jonge leeftijd met het ‘Helmond Sport-virus’ en nu trekken ze er nagenoeg elke vrijdag op uit om hun club te supporten. Rond de Toss spreekt ze in aanloop naar het duel met Willem II.

Niels is elf jaar oud als zijn opa hem meeneemt naar Helmond Sport. Het is liefde op het eerste gezicht, want na die eerste keer, gaat hij nooit meer weg. Na enkele wedstrijden bezocht te hebben, volgt vrij snel een seizoenkaart. Inmiddels bezit Niels voor het drieëndertigste achtereenvolgende seizoen een seizoenkaart.

Bekeravontuur

In de drie decennia waarin Niels bij Helmond Sport rondloopt, maakt hij de nodige pieken en dalen mee. Op de vraag wat voor hem in al die tijd nou het absolute hoogtepunt is, hoeft hij niet lang na te denken: “Dat was het bekeravontuur in het seizoen ‘96/’97, met de memorabele kwartfinale-wedstrijd tegen Vitesse. De beleving die rondom die wedstrijd hing, is wat mij betreft ongeëvenaard. Ik weet nog dat we met ontzettend veel bussen naar Heerenveen gingen voor de halve finale, maar daar hield het bekersprookje helaas op.”

Het is op dat moment een van de weinige uitwedstrijden die hij bezoekt. Dat is nu wel anders: vanuit Waalwijk – waar hij woonachtig is – rijdt hij het hele land door om de ploeg te steunen.

Groundhoppen

Niels is een echte liefhebber van sport. Zo volgt hij de NFL, MLB en NHL op de voet, met daarnaast natuurlijk voetbal. Helmond Sport is dan ook niet zijn enige club. In 2007 besluit Niels de wereld van het groundhoppen te gaan verkennen. Hij bezoekt in een kort tijdsbestek drie grote clubs in het buitenland: Bochum, Tottenham Hotspur en Borussia Dortmund.

Bij laatstgenoemde gaat hij nooit meer weg. “Borussia Dortmund is een club waar ik terug blijf komen. Met een aantal mensen pakken we regelmatig de trein richting Duitsland en dan maken we er echt een dagje van met z’n allen.”  Zoals al eerder vermeld, woont Niels in Waalwijk, dus bezoekt hij nu ook met enige regelmaat de thuiswedstrijden van RKC.

From father to son

Waar Niels door zijn opa meegenomen werd naar de club, neemt hij nu zijn eigen zoon Stijn mee naar Helmond Sport. De inmiddels 11-jarige Stijn komt al vanaf dat hij een peuter is bij Helmond Sport en bezit vanaf dit seizoen een seizoenkaart. Hij zag al veel wedstrijden en toch is er eentje die veel indruk op hem gemaakt heeft. “De wedstrijd tegen Groningen vorig seizoen vond ik het leukst, omdat Havekotte toen een grapje uithaalde met het publiek.“

Niet geheel toevallig is Havekotte ook de favoriete speler van Stijn: “Eerst was mijn favoriete speler Stijn (Van Gassel, red.), maar die speelt nu bij Excelsior. Nu is Mike mijn favoriete speler. Ik heb van allebei een paar handschoenen gekregen en ze zijn altijd heel aardig tegen mij, daarom zijn ze mijn lievelingsspelers.” Vrijdag tegen Willem II zitten Niels en Stijn gewoon weer op de tribune en dat zal zeker niet de laatste keer zijn!

Door Bram van Leuken