Ted van der Horst, carnavalsprins met bijzonder Helmond Sport-verleden

Denk je aan 1988, dan denk je als voetballiefhebber al vrij snel aan de gewonnen EK-finale – al mocht de halve finale er ook zijn. Ted van der Horst heeft ook mooie herinneringen aan een andere bijzondere wedstrijd in diezelfde zomer. Op 31 juli 1988 rekende Helmond Sport, mede dankzij een doelpunt van Ted, af met het nietige FC Barcelona van Johan Cruijff. Helmond Sport zwaaide die dag de scepter. De oud-voetballer doet dat nu opnieuw: als Prins Ted d’n Uurste regeert hij over Stiphout. Hoog tijd voor een TED Talk.

Ted van der Horst (52) is eigenaar van re-integratiebedrijf Coaching en Advisering. Om verwarring met een ander bedrijf te voorkomen, wordt dat meestal niet afgekort tot de beginletters. Is hij niet aan het coachen of adviseren, dan zit de inwoner van Stiphout het liefst op de racefiets: Ted de la Course. Ook staat hij graag op de golfbaan.

Trainingskamp in Benidorm

Een goeie dertig jaar geleden stond Ted vaker op een wat minder kort gemaaid gazon: het heilige gras van Helmond Sport. “In 1986 begon ik, als zestienjarig menneke, in de A1 van Helmond Sport. Eén van mijn eerste herinneringen was het winterse trainingskamp in Benidorm. Dat waren mooie dagen en nachten. Eerst 24 uur in de bus naar Spanje. Onderweg kaartten we aan één stuk door. Wij jonkies met guldens als inzet; de oudere garde speelde om grotere bedragen. In Benidorm hadden we een hotel, dicht bij het strand. Op dat strand trainden we veel. Het moest in Benidorm geen zuipfestijn worden, maar het hotel had gelukkig ook een nooduitgang en ramen waar we uit konden klimmen. We hebben heel wat biertjes gedronken”, lacht hij.

Aanvaller Ted kon een aardig balletje trappen en koppen. Zó goed, dat hij in zijn tweede jaar al regelmatig mee mocht met de hoofdmacht. En in het derde jaar was hij volwaardig eerste-elftalspeler. Ter voorbereiding op seizoen 1988-1989 speelde Helmond Sport een thuiswedstrijd tegen FC Barcelona. Ted: “Johan Cruijff was toen net trainer. Barça was op tournee in Nederland en speelde wedstrijden tegen verschillende clubs die in kleding van Cruyff Sports speelden, waaronder Helmond Sport. Voor de Catalanen was het een soort promotietour. Maar dat maakte voor ons niet uit: wij hadden de kans om tegen een topclub te spelen. Dat was de kortste route naar een duel met FC Barcelona, want concreet uitzicht op een Europacup 1-ontmoeting hadden we toen nog niet.”

De wedstrijd was die zomer het gesprek van de dag in Helmond, herinnert Ted zich nog. “Mijn vrouw Monique werkte toen bij de Torro (de voorganger van de Konmar en daarna de AH XL aan de Torenstraat, red.). Je kon daar voor kaartjes sparen. Er waren noodtribunes geplaatst en het stadion was stijf uitverkocht.”

Leeg doel

“Barcelona speelde volgens mij niet echt met de handrem erop, maar wij waren gewoon feller”, weet Ted nog. Barcelona speelde met namen als Bakero en Hierro. Maar Helmond Sport, met Tappaz op de borst, had onder meer Bertran Kreekels, Rob Schluter en Ted van der Horst. Zij scoorden allemaal één keer. Ted beschrijft zijn doelpunt: “Ik kreeg de bal aangespeeld toen ik iets over de middellijn stond. Kwam ineens die keeper van Barcelona op mij af. Hij miste de bal finaal en ik kon ‘m vanaf veertig meter in een leeg doel schuiven, beheerst over de grond. Niet mijn moeilijkste doelpunt ooit, maar wel het doelpunt waarover ik het vaakst moet vertellen. Nu ook weer.”

FC Barcelona kreeg er ongenadig hard van langs in de doorgaans zo genuanceerde Spaanse media. Helmond Sport werd in eigen land juist de hemel in geprezen en bestempeld tot dé titelkandidaat in de eerste divisie. Die favorietenrol kon Helmond Sport niet geheel waarmaken, weet Ted nog. “Na vijf wedstrijden hadden we welgeteld nul punten. We werden dat seizoen zestiende. Barcelona werd tweede en won de Europacup II. Achteraf kun je zeggen dat wij Barcelona op scherp hebben gezet. En daarmee waarschijnlijk ook de basis hebben gelegd voor het succes van de club in de jaren daarna.”

Geen doorbraak

Na drie jaar Helmond Sport zat het profvoetbalavontuur van Prins Ted erop. Blessures en de plannen van de nieuwe trainer Frans Körver, die met overwegend Limburgse bouwstenen een geheel nieuw elftal wilde smeden, stonden een doorbraak naar een nóg hoger niveau in de weg. Niettemin bezoekt hij nog met enige regelmaat een wedstrijd van zijn vroegere club. “Altijd gezellig, want ik kom vaak bekenden tegen uit mijn tijd. En ik word netjes ontvangen: ik hoef maar te bellen en er liggen kaartjes voor mij klaar. Helmond Sport eert zijn vroegere spelers goed, dat moet ik de club nageven. Zeker de spelers die bijdroegen aan de historische overwinning op FC Barcelona.”

Het kan dus zomaar zijn dat Helmond Sport binnenkort bezoek krijgt van hoogheid Ted. Dankzij zijn uitverkiezing tot prins van de Spurriezeiers weet hij sinds kort wat het is om d’n uurste te worden. Dat is hem als speler van Helmond Sport helaas nooit gelukt.

Matthijs Lodewijks