Thijs

Volgens Wikipedia is Thijs Slegers supporter van Helmond Sport. Dat soort dingen weet Wikipedia, want hij heeft het blijkbaar een keer gezegd in het voetbalprogramma FC Onder Ons van Omroep Brabant. Even onder ons: nu wordt er heus weleens wat voetbalgerelateerde onzin geroepen op Omroep Brabant – niet in de laatste plaats door een niet nader te noemen Helmondse voetbaltweeling – maar we hebben weinig reden om hieraan te twijfelen. Daarnaast is het ook best logisch, dat een voetbalkenner uit de regio voor Helmond Sport is.

Het schijnt dat Thijs in vervlogen tijden regelmatig op de tribune van De Braak zat om zijn clubje aan te moedigen. Tien jaar geleden was hij ook nog te gast in ons stadion, om samen met Andy van der Meijde te vertellen over de biografie Geen Genade die hij over laatstgenoemde schreef. Het was in de tijd waarin Thijs namens Voetbal International PSV-volger was en aan de lopende band PSV-nieuwtjes twitterde. Afgewisseld met vermoedelijk gesponsorde tweetjes waarin hij de koffie van de firma Miko aanprees. Die moest, volgens Thijs, behoorlijk goed op smaak zijn.

Reclame maken voor koffie doet Thijs al lang niet meer, tenminste niet op Twitter. In zijn laatste tweets promootte hij wel iets anders: dat het heel belangrijk is om je aan te melden als stamceldonor bij Stichting Matchis. Over de reden is de laatste weken al heel veel gezegd en geschreven. Thijs is ziek en wordt niet meer beter. Hoeveel tijd hem nog gegund is? Misschien een kwestie van weken, misschien van maanden, zei Thijs daar zelf over.

Tijdens PSV – FC Groningen (de dag vóór het tikken van dit voorwoord) zat Thijs in het stadion, waar hij zo vaak zat. De wedstrijd zal vast geen diepe indruk op hem hebben gemaakt. Maar wat er in de twaalfde minuut gebeurde, ongetwijfeld wél. Duizenden lichtjes op de tribune. Een staande ovatie en gezang. Zelfs scheidsrechter Higler en spelers van FC Groningen klapten mee. Kippenvel, en dat kwam niet door de kou omdat de kachels weer eens uit stonden. Thijs was zichtbaar geraakt door de steunbetuiging. Wie niet?

‘Ik ben niet meer te helpen’, schreef Thijs Slegers in het bericht waarmee hij zijn noodlot bekendmaakte. ‘Maar anderen wel.’ In de blessuretijd van zijn leven hielp hij nog veel anderen. Dankzij Thijs’ campagne meldden duizenden nieuwe stamceldonoren zich aan bij Matchis. Dan ben je dus een hele grote.

Dat wil niet zeggen dat er nu genoeg stamceldonoren zijn. Het zou mooi zijn als ook veel fans van Helmond Sport zich aanmelden via matchis.nl, om iemand een kans te geven op een leven. Een passend eerbetoon aan een supporter van Helmond Sport die die kans zeker verdiende, maar helaas niet kreeg.

Matthijs Lodewijks