Thomas Beekman wil naam maken in Helmond

Z’n eerste werkweek bij Helmond Sport kende een turbulent karakter: een wedstrijd die niet doorging en trainen met slechts een handjevol medespelers. Het instapmoment was verre van ideaal, maar toch grijpt Thomas Beekman deze kans met beide handen aan. Rond de Toss sprak met de van NEC overgekomen middenvelder in aanloop naar het treffen met SC Telstar.

De geboren Arnhemmer belandt al in een vroeg stadium bij de grootste club uit zijn woonplaats. Bij Vitesse speelt Beekman tot en met de A-jeugd, waarna hij een pikante transfer maakt. ‘Ik miste bij Vitesse het perspectief om door te kunnen breken in het betaald voetbal en dus ben ik verder gaan kijken.’


Nota bene NEC – aartsrivaal van Vitesse – meldt zich en zo maakt Beekman al op vroege leeftijd een overstap met het nodige sentiment. ‘Ik ben me bewust van de gevoeligheid van deze transfer, maar ik vond het op dat moment belangrijker dat mijn carrière in het betaald voetbal van de grond kwam.’

Een instelling die op steun kon rekenen bij zowel familie als voormalig werkgever Vitesse: ‘Iedereen reageerde begripvol, ook mijn (oud-)trainers bij Vitesse. Ik was pas een A-speler, dus nog niet bekend bij het grote publiek en mede daarom bleven de negatieve reacties uit.’

Promotie

Het seizoen 2020/2021 betekent voor Beekman zijn definitieve doorbraak in het betaald voetbal. Hij komt in dat seizoen – inclusief de play-offs – tot 30 optredens voor NEC, waarvan de meeste als invaller. Beekman kijkt tevreden terug op zijn geleverde bijdrage aan het Nijmeegs succes: ‘Ik maakte mijn debuut in het profvoetbal, mocht in het gros van de wedstrijden invallen en ben een aantal keer belangrijk geweest met doelpunten.’

De bijdrage van Beekman in de Eredivisie blijft vooralsnog beperkt tot één invalbeurt. ‘Ik wist van tevoren dat het moeilijker ging worden voor mij om aan speeltijd te komen, want door de promotie heeft NEC kwalitatief vaardige spelers gehaald.’

Vorig seizoen viel de keuze van NEC-trainer Rogier Meijer vooral op Jordy Bruijn en Javier Vet. Laatstgenoemde moet inmiddels ook genoegen nemen met een plek op de bank en dus zakt Beekman verder weg in de hiërarchie. Ondanks dat Beekman zich bewust is van het feit dat de kans op speeltijd kleiner is dan voorheen, heeft hij zelf nooit nagedacht over een zomerse verhuur: ‘Ik wilde aankijken of het allemaal zou lukken in de Eredivisie. Na een half seizoen ben ik heel wat wijzer geworden en is het goed dat ik een stap ga maken naar een club waar speeltijd meer vanzelfsprekend is.’ 

Minuten maken

De club waar Beekman meer speelminuten moet gaan maken, is dus Helmond Sport. Naar eigen zeggen waren meer clubs geïnteresseerd, maar Helmond Sport werd als eerst concreet. Het ging allemaal heel snel toen Ted van Leeuwen – technisch directeur van NEC – naar het trainingskamp kwam om te vertellen dat Helmond Sport Beekman graag wilde huren. ‘Ik werd uitgenodigd voor een gesprek in Helmond en na één gesprek wist ik dat ik de kans die Helmond Sport me bood met beide handen aan moest grijpen.’ De ochtend na dit gesprek stond Beekman al op het trainingsveld, vergezeld door een handvol teamgenoten. ‘Ik kan me betere momenten voorstellen om in te stromen bij een club ja’, vertelt Beekman met een lach.

Na één trainingsweek krijgt Beekman waarvoor hij naar Helmond Sport gekomen is: speelminuten. Beekman kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn debuut in het SolarUnie Stadion: ‘Ik ben natuurlijk blij dat ik na lange tijd weer eens veel minuten kan maken, ondanks dat ik in een meer controlerende rol speelde dan dat ik gewend ben. Door de nederlaag hield ik een zuur gevoel over aan m’n debuut. Dat is gewoon klote.’

Tweede seizoenshelft

Beekman is een van de spelers die ervoor moet zorgen dat Helmond Sport de teleurstellende eerste seizoenshelft om kan zetten in een betere tweede. Wat supporters in ieder geval kunnen verwachten van Beekman is een hardwerkende, gretige speler. ‘Ik geef altijd honderd procent en ben echt een werker. Daarnaast heb ik een neusje voor de goal. Ik hoop dat ik dat aan het Helmondse publiek kan laten zien.’

Wat dat betreft valt Beekman met z’n neus in de boter, want het treffen met Telstar is de eerste thuiswedstrijd waarbij weer publiek welkom is. Een mooi vooruitzicht: ‘Ik kijk enorm uit naar de wedstrijden voor eigen publiek. Als kleine jongen droom je ervan om betaald voetbal te spelen in volle stadions en dat was er vorig seizoen allemaal niet bij. Die kans krijg ik nu wel en die ga ik pakken. Ik wil naam maken in Helmond!’

Bram van Leuken