Tis raak op De Braak

Zolang Helmond Sport op een sportpark voetbalt dat De Braak heet, wordt het niks. Een boude uitspraak? Zeker! Maar agrariërs, projectontwikkelaars, medici, inbrekers en taalkundigen ondersteunen ongetwijfeld mijn uitspraak. Braak betekent namelijk: nog niet ontgonnen land, kots en sporen na inbraak. Geen gunstige omstandigheden of voorwaarden om uit te groeien tot iets fraais.

Toch was dat vroeger anders. Wij woonden in Jeruzalem, de buurt grenzend aan De Braak en onderdeel van de Leonardusparochie. Na schooltijd, zeker op woensdagmiddagen, stroomden de velden aan de Wethouder Ebbenlaan vol met schoolkinderen. Hoopjes jasjes werden omgetoverd tot denkbeeldige doelpalen, partijtjes werden gekozen en tot etenstijd of nog langer werd enthousiast gevoetbald. De Braak was een informeel opleidingsinstituut; een autonome kweekvijver waar veel zaadjes aan de braakliggende grond toevertrouwd werden en waarvan MULO, Helmondia ’55 en Helmond Sport de vruchten plukten. Er werd door jeugdige voetjes zichtbaar moeite gedaan om de grond vruchtbaar te maken.

Maar met de komst van de spelcomputers werd voetbal verplaatst van het groene gras naar het blauwe licht van een Xbox of Gameboy en kreeg FIFA een heel andere betekenis. De grasvelden werden niet meer intensief bewerkt en al snel werd De Braak weer een braakliggend terrein, alleen bedoeld voor basketballers en skaters. Op de rest van de lege velden ploetert nu een onzichtbaar oud Brabants keuterboertje die probeert het beste van de arme zandgrond te maken. Zo ook Helmond Sport, waar tegenstanders te vaak in de laatste minuten van de wedstrijd in de tussenstand inbreken en er na het laatste fluitsignaal met of zonder braaksporen met de punten vandoor gaan. Het is om te kotsen.

Toch is de oplossing heel simpel. Verander bij de opening van het nieuwe stadion en de sportcampus de naam van het park en probeer nieuw elan te vinden. De verandering kan simpel zijn. Maak van sportpark De Braak sportpark Tis Raak. Klinkt vertrouwd, maar oogt veel krachtiger. Sportpark Tis Raak moet net als de vroegere kasteeltuin de Haeghe (’t Haagje) het lustoord van de bewoners van het Helmonds kasteel worden. Straks smullen Helmonders en andere liefhebbers uit de regio van oogstrelend voetbal in het voetbalpretpark, waar een tegenstander in de laatste minuten never nooit meer inbreekt en waar elk jaar een talentvolle spits opstaat die genadeloos het net weet te vinden. En waar kotsen voor lief wordt genomen als lang na sluitingstijd van de kantine supporters hun feestroes na een eclatante overwinning uit hun lichaam laten stromen. Tis Raak wordt een merk, nee, niet zoals vroeger van een frisdrank. En buurman FC De Braak? Die overweegt nu al om de naam maar weer snel in te leveren. Er wordt gedacht aan FC Bloem – en Paardenvelden. Altijd leuk om historische Helmondse buurtnamen weer op te poetsen.

Jan-Willem van den Enden