Trainer in coronatijd

Het is een druilerige oktoberdag. De sombere herfstochtend typeert een wereld die in de stevige greep is van het coronavirus Covid 19. Helmond Sport-trainer Wil Boessen is één van de slachtoffers. ‘Ik heb twee weken geleden vier dagen met koorts onder de wol gelegen. Morgen word ik weer getest op de club. Hopelijk is dit de laatste dag thuis in quarantaine.’

Boessen heeft een grillig ziekteverloop. “Dat ligt aan het testen. Die zijn heel gevoelig. In de aanloop naar de wedstrijd thuis tegen Cambuur had ik corona. De wedstrijd daarop uit tegen Den Bosch kwam ik negatief uit de test en kon ik het team begeleiden. Maar een restantje oude virusbacillen in mijn neus of keel hield me weer weg bij de wedstrijd thuis tegen De Graafschap.”

Thuiswerken
Thuis in Born gaat het werk gewoon door. “Analyses maken van tegenstanders en het plannen van wedstrijden en trainingen”, aldus Boessen. De wedstrijd tegen De Graafschap volgde hij op tv. “Ze hebben heel goed gespeeld, maar we belonen ons zelf nog te weinig.” Boessen is blij met het niveau van het spel. “We hebben een zwaar programma gehad. We moeten nu punten pakken van gelijkwaardige ploegen. Ik maak me geen zorgen. We doen het heel goed. Zeker met een selectie die we met weinig budget hebben samengesteld. Als we zo blijven spelen komen de punten wel. Daar ben ik absoluut niet bang voor.”

Boterham in de auto
“Heel veel dingen zijn nu anders. We kunnen niet samen in een kleedlokaal zijn. De staf zit gescheiden en het team is verdeeld over twee kleedlokalen. De lunch is een inlooplunch geworden. Spelers smeren zelf hun boterham en eten die op in de auto. We kunnen niet te lang bij elkaar zitten en we dragen mondkapjes op kantoor. Buiten mag meer. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden, en uiteindelijk belemmert dat de communicatie met spelers. Maar het team gaat er heel goed mee om en maakt er geen probleem van. Als je de zaken maar kunt benoemen waar je naartoe wil.”

Lege tribunes
“Op tv ziet het er niet uit, die lege tribunes. Het wordt een beetje gecamoufleerd met achtergrondgeluiden.” En de situatie wordt er niet beter op. “Uiteindelijk gaat de voetballerij er last van krijgen, met name op financieel gebied. Je moet er niet aan denken dat het zo blijft. Het moet maar snel veranderen.” Boessen ziet het somber in. Hij verwacht dat het nog lang gaat duren. “Ik ga ervan uit dat het hele seizoen zo blijft. De spelers zijn niet minder gemotiveerd, maar het is altijd prettig als je een twaalfde man hebt. Zeker bij thuiswedstrijden.” Maar lege tribunes hebben ook voordelen. “Uit is ook niet meer uit. Misschien dat we daarom zoveel punten halen bij uitwedstrijden.”

Veel steun
‘Wij hebben fantastische supporters. Ze blijven ons in moeilijke tijden steunen. Toen we naar Eindhoven en Oss moesten, stond de parkeerplaats en de hele straat vol met supporters met rode fakkels. Dat soort dingen zijn fantastisch. Dat helpt. Complimenten voor de supporters. Daar hebben de spelers veel steun aan gehad.”

Jan-Willem van den Enden